-TopSLIDEBiHPolitika

Schmitove potencijalne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH – Alarm za sve

SCHMITOVE POTENCIJALNE IZMJENE USTAVA FBIH I IZBORNOG ZAKONA BIH – ALARM ZA SVE

U proteklim danima u javnosti su se pojavile špekulacije da Visoki predstavnik Christian Schmidt ide u smjeru nametanja novih odluka kojima bi faktički HDZ postao ustavna kategorija. Ove (potencijalne) izmjene dokazuju još jednom da cilj i prvih izmjena nije bila deblokada FBiH nego osiguravanje HDZ-u poluga vlasti zauvijek. Ovim načinom bi se najmnogobrojniji narod faktički razvlastio u vlastitoj domovini.
Šutnja i servilnost stranaka/interesne grupe okupljenih u tzv.trojku i n-torku, više i ne čudi. Do sada su već dokazali da su spremni na sve ustupke za komadić vlasti i fotelje!

Ako je BiH na evropskom putu, a jeste, ako je BiH oduvijek pripadala Evropi, a jeste, ako je cilj EU, naš jeste, da BiH postane članicom EU, zašto se, ako se već poseže za Bonskim ovlastima, ne nametnu evropske, građanske i demokratske izmjene Ustava i Izbornog zakona!? Zašto se spominju rješenja koja vode dodatnoj segregaciji i jačanju etničkog nad građanskim, koja će još više produbiti postojeće podjele u našem društvu!?
Nameće se jedan odgovor, svesti Bošnjake na nacionalnu manjinu ili vjersku skupinu kao muslimane. U tom slučaju Dodik i Čović bi birali koje “muslimane” žele s njima u vlasti, u zavisnosti ko će im više popustiti.

Ovo nećemo i ne smijemo dopustiti! Pozivam sve stranke koje se zovu probosanskim na odlučan otpor i snažan, jedinstven stav po ovom pitanju. Moramo imati crvene linije oko kojih nema pregovora i dogovora!
Pokažimo i dokažimo raznim ambasadorima, predstavnicima, cijeloj međunarodnoj zajednici, da je BiH kolijevka evropskih vrijednosti, da i dalje njegujemo ta demokratska načela, te da ćemo se za njih i izboriti svim legalnim sredstvima protiv aparthejda i segregacije u koje nas žele odvesti!

Almir Ljeskovica,

Predsjednik KO AM SDA ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close