Saznajte koja je najveća noćna mora internet korisnika?!

Tokom surfanja internetom korisnicima prijete brojne opasnosti – od praćenja od strane pretraživač i oglašivača koji žele saznati što više o stranicama kojima surfaju kako bi im mogli plasirati što preciznije oglase

(Dnevnik.hr)

Internet korisnicima prijete brojne opasnosti, ali ipak najviše se boje hakera koji bi im mogli provaliti u kompjutere i ukrasti privatne podatke.

Tokom surfanja internetom korisnicima prijete brojne opasnosti – od praćenja od strane pretraživač i oglašivača koji žele saznati što više o stranicama kojima surfaju kako bi im mogli plasirati što preciznije oglase, praćenja od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a pa do hakiranja, odnosno provale u kompjutere, privatne račune, krađe podataka o bankovnim karticama i slično.

Posljednje istraživanje koje su u SAD-u proveli Benenson Strategy Group i American Viewpoint pokazalo je kako korisnici ipak nisu toliko zabrinuti sa praćenjem njihovog online ponašanja, već su za veliki broj njih najveća noćna mora hakeri koji mogu provaliti u njihove kompjutere i dokopati se ličnih podataka. Korisnicima je puno važnija zaštita ličnih podataka koji se nalaze na kompjuteru, nego zaštita njihovog online ponašanja, odnosno stranica kojima surfaju, prenijeli su rezultate ovog istraživanja na stranici All Things D.

Čak 75 posto internet korisnika strahuje da bi se hakeri mogli dokopati njihovih podataka, dok nešto više od polovice korisnika brine o praćenju oglašivača, odnosno pretraživača koji prikupljaju podatke o stranicama kojima surfaju. Na pitanje što je gore – hakiranje ili praćenje online ponašanja, ispitani su gotovo jednoglasno odgovorili da se puno više boje hakera. Gotovo polovica ispitanih priznala je da je ili njima neko provalio u mail ili poznaju osobe kojima su hakeri provalili u mail, odnosno oni su imali problema ili poznaju ljude koji su imali problema sa hakerima koji su im provalili u bankovne račune.

Zanimljivo je da je ovo istraživanje pokazalo da čak 74 posto ispitanih smatra da bi država trebala više brinuti i donositi oštrije zakone, odnosno kazne protiv hakerske krađe identiteta – iako je 2013. godinu obilježilo špijuniranje i praćenje upravo (državne) Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a, ali to je zabrinulo samo 15 posto ispitanih.

Na All Things D napominju i jednu bizarnost vezanu uz ovo istraživanje, a to je da je čak 65 posto ispitanih reklo da čitaju pravila privatnosti internet stranica i servisa, što je teško za povjerovati jer većina ljudi samo klikne prihvaćam, bez da pročitaju i jednu riječ.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close