LifestyleTehnologija

Savjet Thomasa Edisona: Prestani čekati ideju!

Thomas Edison često se opisuje kao najveći američki izumitelj. Gramofon. Filmovi. Mikrofoni. Električne mreže. Sijalice. Medicinski proizvodi. Čak je stvorio i prvi industrijski istraživački laboratorij, pretvarajući kreativnost u strog proces.

Rezultat? Edison je posjedovao više od 1000 patenata u zapanjujućim raznim poljima, što ga čini uzorima za ljude koji se nadaju da će stvoriti svoje velike ideje.

Ali prema Edisonu, on nikada nije imao niti jednu ideju. Niti jednu.

Edmund Morris, u svojoj knjizi Edison, citira ovu samoprocjenu poznatog izumitelja:

Sve na zemlji ovisi o volji. Nikad u životu nisam imao ideje. Nemam mašte. Nikad ne sanjam. Moji takozvani izumi već su postojali u okruženju – izvadio sam ih. Nisam stvorio ništa. Niko to ne čini.

Ne postoji ideja koja se sama rađa; sve dolazi izvana. “Genij” visi oko laboratorija danju i noću. Ako se nešto dogodi, on je tamo da to uhvati.

Da nije njega, moglo bi se dogoditi upravo isto … samo to nikad ne bi bilo njegovo.

Jedan primjer – sijalice

Edison nije sanjao ideju o sijalicama sa žarnom niti; lučna svjetla već su postojala. Ali bili su previše svijetli – i koristili su previše snage za upotrebu u kućama.

Stoga je riješio problem, testirajući hiljade materijala kako bi pronašao učinkovito, dugovječno vlakno.

Rješenje je “postojalo u okruženju.” Jednostavno je morao zadržati fokus dok ga nije pronašao – otuda je i njegov poznati citat, “Genij je 1 posto nadahnuća i 99 posto znojenja.”

Prestani čekati veliku ideju

Većina nas neće pogoditi lutriju velike ideje.

Pa čak i ako dođete do ove neuhvatljive velike ideje, biste li mogli osigurati njenu provedbu? Imate li vještine, iskustvo i finansiranje? Možda da, možda ne.

Ali svi mi imamo stotine malih “ideja”. Probleme koji nas muče. Izazove koji nas motiviraju. Potrebe koje ne možemo ispuniti. Osjećaj da se ne možemo zadovoljiti.

Te stvari već postoje. A rješenja za te stvari već postoje. Što znači da ne trebate tražiti veliku ideju. Možete jednostavno riješiti problem.

Naravno, ponekad možete doživjeti trenutni bljesak inspiracije. Većina „inovacija“ je rezultat truda, primjene i upornosti.

Vjerovatno nemate “prekidač kreativnosti” koji možete uključiti i isključiti po volji. Ali možete početi raditi na problemu.

Ne možete kontrolisati inspiraciju … ali uvijek možete kontrolisati trud i primjenu.

(Poslovni puls)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close