Visoko

Savjet MZ Topuzovo polje nije saglasan za izgradnju Centra za upravljanje otpadom na lokaciji Očazi

Savjet MZ Topuzovo polje distavio nam je Zaključke Savjeta MZ Topuzovo polje po pitanju izgradnje Centra za upravljanje otpadom” (dokument u PDF-u), a iste prenosimo u cjelosti.

Poštovani,
Savjet Mjesne zajednice Topuzovo polje dana 01.03.2016.godine, održao je prošireni sastanak Savjeta na kojem je razgovarano o aktuelnoj izgradnji Centra za upravljanje otpadom na lokaciji Očaza, tačnije na mjestu stočne pijace.
Sastanku su prisustvovali članovi Savjeta MZ Topuzovo polje kao i ugledni privredni subjekti sa tog područja, te građani koji izražavaju zabrantost zajedno sa članovima Savjeta po pitanju izgradnje ovog Centra.
Ranije Vam je poznato da je Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje dao izjašnjenje danema adekvatne lokacije za izgradnju ovog Centra, međutim izgradnja istog je počela uprkos činjenici da Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje nije dao saglasnost. Savjet MZ Topuzovo polje izražava zabrinutost ovakvim postupkom uzimajući u obzir činjenicu da smo u nekoliko navrata o aktuelnoj problematici razgovarali, te da smo svaki put uzimali u obzir blizinu naseljenog mjesta ove mjesne zajednice, ali i susjednih mjesnih zajednica, kao i privredne subjekte koji se bave proizvodnjom hrane, što bi izgradnjom ovog Centra, u velikoj mjeri ugrozilo njihovu djelatnost.
Građani koji dolaze iz podružnice Muhašinovići izražavaju zabrinutost izgradnjom Centra za upravljanje otpadom koji se gradi u neposrednoj blizini njihovih kuća, što bi kao posljedicu moglo imati veoma nizak kvalitet života za ovaj dio mjesne zajednice u kojem komunalna infrastruktura u velikom dijelu nije adekvatno riješena i uređena. Stoga smo primorani da Vam se obratimo sa peticijom protiv izgradnje Centra za upravljanje otpadom.
Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje je na ovom sastanku donio jednoglasne zaključke:

– Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje na sastanku održanom 01.03.2016.godine nije saglasan za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, te odbacuje svaku mogućnost izgradnje istog u industrijskoj zoni Topuzovo polje na lokaciji Očaza, tačnije lokacija stočne pijace.

– Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje zajedno sa građanima podružnice Muhašinovići izražava zabrinutost za kvalitet života koji bi imali izgradnjom Centra za upravljanje otpadom koji je ranije kao predmet lokacija na sjednici Općinskog vijeća izuzet iz Prostornog plana općine Visoko, a kao uslov za izgradnju je postavljeno usaglašavanje sa mjesnim zajednicama.

U prilogu Vam dostavljamo potpise nezadovoljnih građana odlukom Općine o izgradnji Centra za upravljanje otpadom, te naglašavamo da je stav građana podružnice Muhašinovići izričito protiv izgradnje Centra za upravljanje otpadom na ovoj lokaciji koja se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća, sa čijim stavovima se slaže Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje.

S poštovanjem,
Savjet MZ Topuzovo Polje
Predsjednica Refija Osmanović

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close