-TopSLIDEBiHPolitika

Savjet Evrope izdao upozorenje zbog kriminalizacije klevete i uvrede u RS

Savjet Evrope izdao je jutros upozorenje o namjeri vlasti u Republici Srpskoj da kriminalizuju klevetu i uvredu i uvedu visoke kazne za ova krivična djela.

Kako su upozorili, ako amandmani budu usvojeni od strane Narodne skupštine RS, oni će smanjiti prostor za javnu debatu i ugroziti ne samo medije, nego i bilo koga ko se oglasi kritično na društvenim mrežama, prenose Nezavisne novine

„Ako NS RS usvoji ovaj zakon, ova krivična djela će ostaviti širok prostor za interpretaciju od strane sudova kada budu ocjenjivali šta ulazi u pojam klevete ili uvrede i na taj način bi to tužiocima moglo omogućiti progon novinara koji izvještavaju o korupciji ili drugim pitanjima od javnog interesa, kao i svih onih koji javno pišu na društvenim mrežama“, naglašeno je.

Podsjećajući da je Vlada RS 2. marta usvojila amandmane, istakli su da je kleveta u RS dekriminalizovana 2001. godine, a da je u oktobru prošle godine Milorad Dodik, predsjednik RS, preko tvitera pozvao ministra pravde RS da pripremi amandmane koji bi kriminalizovali klevetu i uvredu.

„Onako kako se navodi u nacrtu, nova krivična djela klevete i uvrede i otkrivanje ličnih i porodičnih okolnosti bi mogli dovesti do kazne u visini od 51.200 eura u određenim okolnostima“, navedeno je.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close