-TopSLIDEKolumne

Sav jad bh. pravosuđa, ucjene i pritisci koji nisu prijavljeni!

TADIĆ I MEHMEDAGIĆ
Sav jad bh. pravosuđa, ucjene i pritisci koji nisu prijavljeni!

Piše: A.Čorbo-Zećo


Sav jad i slika i prilika bh. pravosuđa stalo je u sat i po vremena snimljenog razgovora glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića.

Iako se u javnosti više priča o tome ko je snimao razgovor, u fokus se pod hitno mora vratiti sadržaj razmijenjenog razgovora. Ako se pažljivo analizira razgovor nameće se jedan zaključak, niti Tadić smije ostati na funkciji koju obavlja, niti Mehmedagić smije ostati na svojoj.

Jasno je da se ovaj razgovor između Tadić i Mehmedagića obavlja s jednim ciljem – da se utiče na obustavu istrage u vezi diplome Osmana Mehmedagića. 

Krivica Tadić, iako je vješto kontrolirala govor, je taj jer od 2019. godine nije prijavila ovaj slučaj nadležnima, a bila je dužna učiniti to.

Mehmedagić je na veoma eksplicitan i grub način uputio prijetnje ispred službe kojom rukovodi. Skoro svaku drugu rečenicu počeo je sa ‘imam ja to zabilježeno’, ‘tužilac upada u mjere’, ‘doći ćete kod mene da vam to pustim’ itd…Ne morate biti sigurnosni stručnjak da shvatite da jedan ozbiljan direktor obavještajne agencije ni pod kojim uvjetima ne bi smio govoriti o predmetima koje vodi, a još više pričati o onima kojih se snima, uključujući u to i novinare!

Mehmedagić je glavnoj tužiteljici dao do znanja da posjeduje materijale – dokaze za jedan broj tužilac i sudija o njihovom kriminalnom ponašanju! Ovo se nikako drugačije ne može shvatiti nego ‘pohrana’ materijala radi iskorištavanja istih u vlastite svrhe. Da je Mehmedagić imao dobre namjere i da je radio u skladu sa zakonom morao je takve kompromitirajuće snimke već odavno predati SIPA-i, Tužilaštvu ili drugim istražnim organima radi procesuiranja istih, jer zvuči zastrašujuće da najodgovorniji ljudi za uspostavljanje pravde i reda u društvu ovako pristupaju problemima.

Konkretno prvi čovjek OSA-e u razgovoru koji je neko snimio obavještava glavnu tužiteljicu Tadić da ima saznanja da je nekadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić reketirala osobe protiv kojih je radila istragu u slučaju “Zadruga”!? Burzić je nakon toga postala i sutkinja Suda BiH!? Kako je moguće da Mehmedagić nije reagirao po službenoj dužnosti i ranije službenim aktom svoja saznanja proslijedio na valjane adrese.

Mehmedagić dalje ni jednom na upit Gordane Tadić je li njegova diploma uredna to nije eksplicitno potvrdio.

“A de mi reci Osmane, je li uredu diploma?!” – “A ja jedno pričam, a ti Gordana drugo!”

I tako skoro sat i po vremena razgovor se kretao u pravcu da Mehmedagić utiče da Gordana Tadić bude kooperativna i da vodi računa kako se ponaša i radi!

Zastrašujuće je, pak, da vlada šutnja, a afera bi slično onoj „Asim i završavanje glasova“ mogla ostati pohranjena u ladicama sjećanja na anarhiju koju živimo. 
Sada je više nego jasno da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH pripala Bošnjacima, a ispostavit će se na kraju vrhu SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, koji je postavljajući neadekvatan kadar bez potrebne školske spreme narušio kredibilitet institucije, ali i pozicije Bošnjaka u državi.

Kako se pisalo ranije cilj je bio sačuvati Mehmedagića, a nikako instituciju, jer u suprotnom Mehmedagić ne bi ni sjeo na poziciju kojoj nije dorastao, već bi funkciju direktora OSA-e obavljao čovjek visoko moralnog karaktera, obrazovan i nekompromitiran.

Slično je i u Tužilaštvu, u prividnoj borbi za institucije zapravo se svi bore za vlastite fotelje kako bi iz njih ugađali politici zahvaljujući kojoj su i došli do pozicija. 

Svojim djelovanjem Mehmedagić je jednostavno OSA-u pretvorio u privatnu obavještajno-istražiteljsku agenciju. To u razgovoru sam priznaje. 

Problem rada u OSA-i je i činjenica da su bez adekvatnog nadzora. I u ranijem sazivu rad Zajedničke Komisije za nadzor nad radom OSA-e bio je kompromitiran s Nikolom Špirićem i aferom kada je bukvalno izbačen iz komisije pod optužbama da je OSA-i poslao lažne zaključke koje parlamentarna komisija nikada nije usvojila.

Ali vladajući (SDA, HDZ, SNSD) ponovo su Špirića imenovali u istu komisiju. Upravo zbog svojih aktivnosti u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, tačnije ometanja javnih procesa vezanih za rad OSA-e, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Nikoli Špiriću. Zanimljiva je činjenica i da je Aleksandar Špirić, sin aktuelnog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikole Špirića, uposlenik OSA-e.

Ova se Komisija u međuvremenu samo konstituirala i krenule su opstrukcije, nesumnjivo je da nakon ove afere moraju zasjedati i odrediti se spram ponašanja mehmedagića, dok bi VSTV moramo otvoriti proces protiv Tadić, jer nije obavijestila o utjecaju Mehmedagića!

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close