Saudijska Arabija potvrdila smrt 7.477 hadžija na Mini

Ministarstvo zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije je objavilo zvanične podatke o broju stradalih hadžija na Mini i u saopštenju se navodi da je život izgubilo 7.477 hadžija.

Informativni TV kanal El Orudž, navodi da je nakon 20 dana demanta i laži i optuživanja hadžija za odgovornost u stradanju velikog broja hodočasnika na Mini, saudijski režim na koncu ipak priznao da su hadžije u tragediji na Mini prvog dana Kurban bajrama stradale zbog nekompetentnosti, javašluka i nehata organizatora hadža.

Podaci objavljeni u saopštenju saudijskog ministarstva zdravlja su mnogo veći od onoga što se do sada pretpostavljalo u medijskim izvještajima. Saudijske vlasti su do sada priznavale da je u tragediji na Mini stradalo nešto više od hiljadu hadžija.

Saudijski mediji su optuživali pojedine zemlje zbog njihovih izvještaja o broju stradalih hadžija tvrdeći da se pokušava narušiti ugled saudijske kraljevske porodice u svijetu ili su išli čak korak dalje tvrdeći da su hadžije odgovorne za nastalu gužvu i smrt hodočasnika.

Saudijski mediji su ove hadžije optuživali za kovanje zavjera protiv saudijske vlasti. Saudijski državni mediji su objavljivanjem ovakvih lažnih izvještaja pogazili sva načela ljudskosti i gostoprimstva i to na najsvetijem mjestu u svijetu.

Ranije je jedan saudijski zvaničnik otpušten sa radnog mjesta jer je objavio tačan broj poginulih hadžija na Mini. U ovom strašnom događaju smrtno je stradalo 465 iranskih hadžija.

Hadžije iz Irana, koji se vode kao nestali, su vjerovatno u saudijskim zatvorima

Sejed Hasan Kazizade Hašemi, ministar za zdravstvo, liječenje i medicinsko obrazovanje Islamske Republike Iran je kazao da je moguće da dio nestalih iz tragedije na Mini bude među uhapšenima u pritvorima i zatvorima, ili u bolnicama Saudijske Arabije, i da, zbog dimenzija tragedije, relevantni zvanačnici još nemaju informacija o njima.

Ministar zdravstva Irana je također, istakavši da je riječ “umrli” ispravna samo za osobe čije je tijelo prebačeno u Iran, objavio da je tih osoba oko 300, te istakao: Osobe o čijoj se sudbini ništa ne zna vlada Islamske Republike Iran će tražiti od vlade Kraljevine Saudijske Arabije.

globalcir.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close