BiHPolitika

Sastanak lidera SDA, HDZ-a i SBB-a: Dogovor o Mostaru nije postignut

Završen je sastanak lidera SDA, HDZ-a i SBB-a. Kako je novinarima kazao lider SBB-a Fahrudin Radončić, razogovori su bili ozbiljni i detaljni, ali nisu rezultirali konačnim rješenjem.

– Razgovarali smo skoro dva sata. Razgovori su bili ozbiljni i detaljni, ali nažalost, nismo još došli do definitivnog rješenja. Zadužili smo naše stranačke delegacije da u naredna dva do tri dana probaju da usaglase svoja stajališta, kako bi nama bilo lakše, kazao je Radončić.

Na novinarsko pitanje postoje li prijedlozi u vezi Mostara oko kojih su svi saglasni, Radončić je kazao:

– Budimo realni, to su problemi koji traju 20 godina i mislim da su strahovi obostrani i ne bih govorio o detaljima. Postoji vrlo izražena volja i kod HDZ-a i kod SDA, jer problem je u njihovom međusobnom povjerenju i nepovjerenju i naravno kod SBB-a da nađemo rješenje. Hoćemo li ga naći, znat ćemo iduće sedmice, rekao je Radončić.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a kazao je novinarima da je na sastanku zaključeno da ima smisla nastaviti ove pregovore kako bi se ove godine izbori u Mostaru održali.

– Složili smo se u dva principa. Da bude implementirana presuda Ustavnog suda BiH i da se izbori u Mostaru moraju održati ove godine 2. oktobra. Oni će se i održati, nema više razloga da Mostar bude grad slučaj. Naše delegacije u Mostaru već sutra će nastaviti razgovore i nadam se da će naći rješenje. Prošli smo danas sve modele i mislim da ćemo naći način kako izabrati 35 vijećnika – kazao je Čović.

Osim stranačkih predsjednika, sastanku su prisustvovali i eksperti iz oblasti prava te predsjednici navedenih stranaka mostarskih gradskih odbora.

U delegaciji SBB-a osim lidera Fahrudina Radončića, bili su i potpredsjednikom SBB-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut, te Anel Kljako, predsjednik GO SBB-a Mostar.
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close