Sastanak Dodik – Čović: Hoće li SDP ostati u šestorki, da li će SDA ući u vlast?

Vijeća ministara BiH će nastaviti da radi, ali se nastavljaju i razgovori stranaka o rješenju za implemetaciju presude “Sejdić-Finci“ i ona stranka koja bude na tragu tog rješenja koje zagovaramo, bit će prihvatljiv partner u vlasti – rekli su danas predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Dodik je dodao da u ovom trenutku niko ne može reći da li će SDPBiH ostati u “šestorki” ili da li će SDA ući u vlast.

Naglasio je da su otvoreni da razgovaraju sa svima koji su spremni da ispoštuju princip, da jedna narod neće birati političke predstavnike drugom i onaj ko to prihvati, bit će njihov partner u vlasti.

Kazao je da se predugo stoji na pitanju presude “Sejdić-Finci” te da je do promjene u stavovima dogovorenim u Briselu došlo kod bošnjačke političke strukture.

I Čović je potvrdio da se sinoć sastao s liderom SDA Sulejmanom Tihićem, te da će ona stranka koja u skladu s ranijim dogovorima prihvati rješenje za implemetaciju presude “Sejdić-Finci” biti prihvatljiv partner u vlasti.

-Pokušavamo naći partnera kod Bošnjaka, koji je spreman naći rješenja za tu odluku Suda u Strazburu, na tragu ranije potpisanog dokumenta i principa i načela koji su dogovoreni i manje ili više usaglašeni u Briselu – precizirao je Čović na zajedničkoj pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Nada se da će do toga doći kako bi se najesen u parlamentu BiH mogle donijeti neophodne odluke i pitanje “Sejdić-Finci” skinuli s dnevnog reda.

-Od toga i zavisi dinamika naših odnosa s partnerima u FBiH, s obzirom da većina stvari u FBiH danas ne funkcionira…, pa se nastoji da osigura normalan rad bar u Vijeću ministara BiH – kazao je Čović.

Razgovarat će, kaže, i narednih dva mjeseca sa svim strankama o mogućem rješenju kako bi se napravio iskorak, budući da je izgubljeno jako puno vremena.

Dodik i Čović su ponovili da postoji saglasnost dvaju stranaka po bitnim pitanjima u BiH.

Bilo je riječi i o drugim pitanjima vezanim za rad institucija BiH, a Dodik tvrdi da su Srbi i Hrvati imali problema 6. juna, dok su Bošnjaci “mogli slobodno da se šeću”, ali su određeni razgovori omogućili da se ponovo radi u bh. institucijama.

Ukoliko se takva situacija ponovi, uvjerava, RS će razmisliti o daljem učešću, jer ne želi da rade pod pritiskom.

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close