„Šarović žrtva stranačkih sukoba i ličnih interesa“

Predstavnički dom PSBiH usvojio je odluku o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića. U raspravi o njegovoj smjeni nije iznesena niti jedna konkretna zamjerka na njegov rad.

„Poslanička rasprava o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i drugih kadrova SDS-a (Srpske demokratske stranke), potvrđuje ono što Centri civilnih inicijativa (CCI) govore već sedam godina prateći rad zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, a to je da su lični i stranački interesi daleko ispred interesa građana“, kaže za Deutsche Welle koordinator Centara civilnih inicijativa za praćenje rada Parlamenta BiH Ivica Ćavar.

Danis Telić und Ivica Ćavar
Danis Telić und Ivica Ćavar

Ćavar kaže kako su na sjednici Predstavničkog doma u četvrtak (24.10) svi željeli nešto reći, čemu je vjerovatno doprinio i direktni televizijski prijenos sjednice. Međusobne optužbe za kriminal, korupciju i teško socijalno-ekonomsko stanje u BiH, odnosno entitetima, pljuštale su sa svih strana tako da se, kako je to u jednoj od diskusija rekao poslanik iz Stranke za BiH Beriz Belkić, više nije znalo ko je vlast, a ko opozicija. Iz toga se, kaže koordinator CCI, može zaključiti da je uveliko krenula i kampanja uoči izbora 2014. godine.

Smijenjen jer je dobro radio svoj posao

Tokom višesatne poslaničke rasprave nije iznesena nijedna konkretna zamjerka na rad ministra Šarovića. Sudeći prema analizama CCI-a, takvih zamjerki gotovo da i nema jer je Mirko Šarović „korektno i odgovorno“ obavljao svoj posao u Vijeću Ministara. „Šarović je, prema našim analizama, bio jedan od onih koji su imali najviše planiranih mjera u programu rada za 2013. godinu, a među najboljima je i kada je u pitanju realizacija programa za tekuću godinu. Šarović je unio novu energiju u rad Vijeća ministara i radio je u interesu svih građana BiH. Očito je da, kada je naša politika u pitanju, to nije dovoljno“, kaže Ćavar.

Umjesto Šaroviću, prigovaralo se njegovoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) sa kojom SNSD više ne želi imati partnerske odnose. „U izlaganjima SDS-a previše ima BiH, a premalo Republike Srpske“, kazao je poslanik SNSD-a Milorad Živković. „Da je ljudima iz SDS-a mila BiH, pokazuje i podatak da je najveći broj zakona donesen 2002. i 2006. godine, kada je SDS bio na vlasti u ovom Parlamentu, čak 229 zakona“, kazao je Živković, hvaleći se pri tome kako je u vrijeme vladavine SNSD-a doneseno puno manje zakona.

Čega se jedni stide, drugi se ponose

„Kao što vidite, pojedinci se hvale sa malom djelotvornošću, odnosno malim brojem donesenih zakona, a pri tome uživaju sve moguće privilegije države. Znamo da imaju najveće plate u regiji, da ih plaćaju građani ove zemlje koji su mnogo više očekivali od izabranih zvaničnika“, kaže Ćavar. koordinator CCI je, također, podsjetio da su učinci bh. parlamentaraca daleko ispod prosjeka u regiji, tako da se pojedinci iz bh. Parlamenta nemaju čime ponositi.

Šarović kaže da je on ministar dok je Srpska demokratska stranka u većini.
Šarović kaže da je on ministar dok je Srpska demokratska stranka u većini.

Inicijativa SNSD-a o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno odluka o smjeni Mirka Šarovića, trebalo bi da bude potvrđena i u Domu naroda državnog Parlamenta. Poslanici su glasali i za smjenu drugih kadrova SDS-a u Vijeću ministara BiH, zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića te zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.

Autor: Samir Huseinović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close