Sarajevska ljepotica slavi rođendan: Vijećnica prije 118 godina prvi put otvorila svoja vrata

Na današnji dan, 20. aprila 1896. godine, otvorena je Gradska Vijećnica u Sarajevu. Ova sarajevska ljepotica predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu, ali je također i simbol grada na Miljacki, te njegove multikulturalnosti i raznolikosti.

Oslobođenje

Vijećnica je podignuta krajem 19. stoljeća kao sjedište Gradske uprave. Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. Kako je Witek navodno, upravo zbog ovog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade), umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta je povjeren 1894. godine Ćirilu M. Ivekoviću. Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. godine.

Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana od strane JNA i VRS-a. Dana 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80% knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. Unutrašnjost vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja.

Prva faza obnove Vijećnice počela je 1996. godine, a  gradski čelnici su optimistični u pogledu njenog ponovnog otvaranja za javnost 9.maja 2014., na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Vijećnica će imati autentičan izgled i izvana i iznutra, upravo onakav kakav je imala 20. aprila 1896. godine, kada je svečano otvorena i predata sarajevskoj općini na korištenje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close