Sarajevo: Počela izgradnja Centra za djecu i mlade „Ikre“

U sarajevskom naselju Zabrđe jučer su počeli radovi na izgradnji Centra za djecu i mlade „IKRE“. Riječ je o početku prve faze izgradnje Centra koja se odnosi na suteren, zemljane radove, sa ugradnjom betona i željeza. Vrijednost ovih radova je oko 70.000 KM.

„Prva faza se odnosi na izgradnju suterena, i objedinjavanje postojećeg objekta pored ceste, a nakon čega slijedi izgradnja još tri sprata na isti objekat. Ovo je sami početak i u pitanju su grubi radovi za čiju izvedbu će nam trebalo oko 20 dana. Naš sloga je ‘Uči, radi, gradi!’, i sve ovo činimo kako bismo napravili odgojno-obrazovni centar raznolikog i bogatog sadržaja za našu djecu, mlade i odrasle. Na ovaj način želimo skloniti djecu i mlade sa ulice i iz kladionica, a kao alternativu im ponuditi mjesto gdje se mogu zabaviti i obrazovati u isto vrijeme. Kao takav ovo je trenutno najznačajniji projekat te vrste u Kantonu Sarajevo“, pojašnjava predsjednik Građevinskog odbora Centra „IKRE“ Safet Mešanović.

Kompleks Centra „IKRE“ sastojat će se ukupno od četiri objekta, a koji će obuhvatiti postojeći objekat – džamiju, novi centralni objekat, podzemnu garažu, novi sportsko-rekreacioni objekat, te sahat kulu. Projekat finansira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo – džemat Zabrđe, a namijenjen je za dodatnu edukaciju i odgoj djece i  mladih.

„Odmah nakon objavljivanja vijesti da smo ušli u ovaj projekat dobili brojne pohvale i podršku naših sugrađana, ali i iz dijaspore. Svjesni smo okolnosti u kojima se nalazimo, i jasno nam je da su nezdravi i beskorisni sadržaji posvuda. Upravo zato, zajedno sa svima koji će ovaj projekat prepoznati kao svoj, ali i značajan za Sarajevo, a i šire, mi  želimo izgraditi centar „IKRE” kao mjesto okupljanja, učenja, odgoja, rada, i druženja na temeljima zdravih vrijednosti. Pozivamo sve one koji žele učestvovati u ovom prije svega hairli i društveno – odgovornom projektu da nam se pridruže“, kazao je Mešanović.

Na prostoru od 6.503,25 m2 Centar „IKRE“ će ponuditi obdanište, sportske sale i terene, biblioteku, sobe za prenoćište, pozornicu na otvorenom, kancelarije i poslovne prostore, zatim stručne obuke, kurseve stranih jezika i informatike, instruktivnu nastavu, restoran, kafeteriju i još mnogo toga.

Konačan završetak izgradnje Centra „IKRE“ planiran je 2019. godine.

islamskazajednica.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close