Sarajevo: Danas manifestacija povodom Evropskog dana jevrejske kulture

Koncert klezmer muzike u izvedbi ansambla Kontra- Kvartet iz Maribora bit će održan danas u Sarajevu u sklopu Evropskog dana jevrejske kulture.

Jevreji pokrajine Alzas u Francuskoj došli su na ideju da organizuju manifestaciju kulturnog sadržaja u cilju zbližavanja Jevreja sa sredinom u kojoj žive i rade. Tri godine kasnije tu ideju prihvatile su i ostale zemlje Evrope, odnosno jevrejske zajednice u tim zemljama.

Jevrejska zajednica BiH ideji se priključila 2000. godine.

Tako danas u većini zemalja Evrope, gdje žive Jevreji, odnosno gdje su organizovane jevrejske zajednice, u pravilu prve nedjelje mjeseca septembra “otvaraju” vrata svojih opština, muzeja, sinagoga da bi kroz predavanja, razgovore, koncerte, izložbe, filmske projekcije, druženja ili na neki drugi način informirali sugrađane o dijelu bogate jevrejske tradicije i kulture.

Evropski dan jevrejske kulture je jedinstven za sve zajednice po tome što uvijek ima temu koja je identična u svim zemljama Evrope.

Ovogodišnja tema manifestacije je “Mostovi”, podrazumijevajući mostove prijateljstva i razumijevanja među ljudima i narodima, prožimanja različitih kultura i tradicija.

Jevrejska opština u Sarajevu je otvorena tokom cijele godine, raznovrsnim programima i sadržajima, ne samo za svoje članstvo, već i za brojne prijatelje, komšije, sugrađane.

Ovogodišnju manifestaciju Evropskog dana jevrejske kulture, Jevrejska opština u Sarajevu organizira u saradnji sa Jevrejskim kulturno prosvjetnim i humanitarnim društvom “La Benevolencija”, saopćeno je iz tog društva.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close