-TopSLIDEVisoko

Saopštenje za javnost JU “Dom zdravlja” Visoko

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

JU”Dom zdravlja”Visoko

Poštovani građani grada Visoko,

obzirom da se stalnim natpisima u pojedinim medijima, politički pokušava, na neopravdan način rušiti dignitet naše ustanove i svih radnika JU “Dom zdravlja” Visoko  u ovim teškim vremenima za sve nas, smatramo da je potrebno da se na ovaj način obratimo.

Od proglašenja pandemije u BiH u martu 2020.godine ogroman je pritisak na sistem zdravstva na svim nivoima pa tako i na pružanje zdravstvene zaštite u JU”Dom zdravlja” Visoko.

Borba sa pandemijom iziskuje nove načine pružanja zdravstvene zaštite za pacijente oboljele od COVID 19.  Svi zdravstveni radnici zbog pružanja zdravstvene zaštite u Covid ambulantama nažalost nisu u mogućnosti pružati redovne i pune usluge ostalim pacijentima koji su oboljeli od drugih oboljenja. To stvara dodatan pritisak kako na zdravstvene radnike tako i na pacijente. Pacijenti za godinu dana od proglašenja pandemije smatraju da je sve ostalo isto u pružanju zdravstvene zaštite, ali nažalost nije. Zdravstvena zaštita na primarnom nivou se i dalje pruža u preko 18 timova porodične medicine a činjenica je da nije povećan broj zdravstvenih radnika jer nas ne prati izdvajanje novčanih sredstava od  strane Zavoda zdravstvenog osiguranja kantona bez obzira na ovako tešku epidemiološku situaciju uz veliki izuzetak što sada ti isti timovi moraju pokrivati i rad Covid ambulanti. To dovodi do toga da jedan tim porodične medicine koji te sedmice nije u Covid ambulanti mora pružati usluge za svoje pacijente i za pacijente tima porodične medicine koja je “paralela” sa njom. Kada uzmete u obzir da je konstantno jedan broj zdravstvenih radnika na bolovanju  jer je obolio od ovog virusa, obolio od drugih bolesti pa čak i penzionisan smatramo da je iluzorno ponašati se kao da je sve normalno i da sve treba da radi kao i prije proglašenja pandemije. Sa današnjim danom, preko 20 radnika JU”Dom zdravlja” Visoko je na bolovanju zbog COVIDA 19, da druga bolovanja i ne spominjemo. Naši pacijenti čekaju na PCR testiranje oko 30 minuta dok npr. u Kantonu Sarajevo pacijenti čekaju po nekoliko sati da samo budu testirani a o pregledima da ne govorimo. Zdravstveni radnici su na izmaku snage ali nadljudskim naporima pružaju potrebnu medicinsku pomoć i mimo oboljenja izazvanog virusom COVID 19 i to traje već  godinu dana.

JU”Dom zdravlja”Visoko je u konkretnom slučaju poduzela sa trećim valom pandemije :

– rad četiri tima u Covid ambulantama svaki dan uključujući i vikende,

– okončan je postupak nabavke dodatnih sredstava i medicinske opreme

– danas je okončan postupak nabavke novih 1.000 PCR testova jer kanton nije osigurao na vrijeme nove količine testova i ne znaju kada će imati

– proširen je prostor za rad Covid ambulante i opservaciju bolesnika

– upućen zahtjev Ministarstvu zdravstva ZDK za dodatnu zaštitnu opremu

– kontinuirano se vrši nabavka kisika

Molimo građanstvo da poštuje mjere nadležnih zdravstvenih institucija te da zajednički damo svoj doprinos očuvanju zdravlja svih nas i da se ponašamo odgovorno u novonastaloj epidemiološkoj situaciji, pridržavamo svih epidemioloških mjera, nosimo zaštitne maske, držimo distancu, izbjegavamo bespotrebna okupljanja i tako sačuvamo svoje živote i živote svojih najmilijih.

Uprava JU “Dom zdravlja”Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close