NogometSport

Saopštenje Širokog Brijega: “Sudijska lokomotiva nastavlja da punom parom kroji tabelu i mešetari nogometom u BiH”

U Širokom Brijegu su nezadovoljni sudijskim tretamnom na nekoliko posljednjih mečeva. Klub sa Pecare se nakon poraza od Tuzla Cityja (3:1) oglasio poprilično burnim saopštenjem i to bez ustezanja.

Široki Brijeg smatra da je oštećen na nekoliko posljednjih ligaških mečeva zbog čega je stiglo i poprilično žestoko saopštenje u kojem su prozvane sudije.

U hercegovačkom klubu su sve opisali kao “moralnu kaljužu”, a čak su i za sudijsku organizaciju naveli da nastavlja da kreira izgled tabele WWin lige.

Naveli su i situacije u kojim smatraju da su oštećeni na meču protiv Tuzla Cityja. Posebno se izdvaja sporni detalj iz prvog poluvremena kada se lopta poslije šuta Prusine odbila od prečku i upitno je da li je cijelim obimom prešla gol-liniju.

“Ponovno se obraćamo javnosti vezano uz nastavak sudačkih previda i pogrešaka na štetu našega Kluba. Iako smo – priznajući i vlastite rezultatske neuspjehe – na kraju jesenske polusezone upozoravali na grube sudačke pogreške kojima je naš Klub bivao izravno bodovno oštećen, situacija je ostala gotovo identična s tendencijom rasta prema gorem.

Apeli koje smo upućivali tijelima koja upravljaju bh. nogometom nisu polučili apsolutno nikakav utjecaj na uklanjanje anomalija koje isplivavaju na površinu iz utakmice u utakmicu. Umjesto reakcija koje će spriječiti nanošenje nesagledivih šteta našem nogometu, iz utakmice u utakmicu svjedočimo kako sudačka lokomotiva nastavlja punom parom krojiti tablicu i mešetariti nogometom u BiH. Dakako, uz nečiji blagoslov!

NK Široki Brijeg je utakmicu 26. kola WWin lige ovoga petka u Tuzli izgubio zbog kardinalnih pogrešaka sudaca.

Naš Klub ima mladu momčad koja marljivo radi, svakodnevno trenira i koja svoje rezultate želi izboriti isključivo športskom borbom na zelenom travnjaku. Jedino teren može biti mjerilo vrijednosti i uspjeha u nogometu koje bi se trebalo odvijati pod istim pravilima za sve sudionike.

Nažalost, od uživanja u takvom plemenitom igračkom nadmetanju udaljavaju nas sve češće, bezobrazne i perfidne sudačke nepravde. I ne samo prema našem Klubu, nego i prema drugim klubovima, čime se gubi interes za nogomet i udaljava istinske navijače, simpatizere, obitelji s djecom i mlade od naših stadiona.

Kako smo već rekli, utakmicu na Tušnju presudile su dvije grube sudačke pogreške:

41. minuta – mladi Božo Prusina sjajno je potegnuo loptu s 25 metara i svladao domaćeg vratara. Lopta se odbila od grede i završila iza leđa Tarika Abdulahovića. No, izrazito loši i tendenciozni sudac Dragan Petrović sa svojim pomoćnicima nije priznao njegov maestralni pogodak (ujedno i prvijenac!) iako je lopta prešla gol-crtu cijelim svojim obujmom, što potvrđuju i dostupne snimke koje se vrte u medijima.

70. minuta – na „pad“ Mirzada Mehanovića i dosuđeni jedanaesterac za domaće ne treba trošiti previše riječi. Smatramo kako onakvoj pogibeljnoj reakciji obrambenih igrača nogometni svijet nije odavno svjedočio.

Nakon Čitluka i susreta s GOŠK-om, drugu utakmicu zaredom, u rasponu od samo četiri dana „djelitelji pravde“ nastavljaju igrati svoju prljavu igru protiv našega Kluba. Naočigled cjelokupne javnosti besramno kradu Klub u kojem preko 300 djece svakodnevno trenira i sanja svoje nogometne snove u nekom boljem, zdravijem ozračju.

Podsjećanja radi, na utakmici protiv GOŠK-a promatrač suđenja Rusmir Mrković sucu Darki Gedžiću zamjerio je dvije kardinalne pogreške, a to su nedosuđen jedanaesterac za Široki Brijeg i neopravdano dosuđen jedanaesterac za GOŠK, te lošu primjenu stegovnih mjera.

Zbrajajući samo situacije u kojima smo izravno oštećeni i u kojima su sudačke pogreške odredile konačni rezultat u samo posljednje dvije utakmice našega Kluba, smatramo kako ovo nikako ne može biti izoliran slučaj.

Nogomet u BiH je odraz svega lošega u našem društvu. Gospodo, ovo je moralna kaljuža, tonemo sve dublje!”, saopšteno je sa Pecare.

sportsport

Sporna situacija: Široki Brijeg oštećen u Tuzli? Da li je lopta cijelim obimom prešla gol liniju?

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close