BiHPolitika

Šantić: Nadam se da smo pitanje odgađanja lokalnih izbora riješili

Predsjednik CIK BiH

Interresorna radna grupa trebala bi u toku februara utvrditi konačne izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i uputiti ih u parlamentarnu proceduru, potvrdio je Ahmet Šantić, član Interresorne radne grupe i predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

“U skladu sa utvrđenom dinamikom realno bi bilo da u drugom mjesecu završimo posao. Vidjet ćemo u nastavku rada od raspoloženja svih članova šta se može uraditi. Ali, procedure u okviru poslovnika Interresorne radne grupe su da ne bi trebalo ići izvan okvira drugog mjeseca da mi završimo svoj posao i da idemo dalje u skladu sa procedurom”, naglasio je Šantić.

Nastavak rada Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koju sačinjavaju članovi Savjeta ministara BiH, predstavnici Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te Centralne izborne komisije BiH najavljeno je za četvrtak naredne sedmice.

“Vidjećemo šta još možemo uraditi na osnovu onoga što smo se dogovorili u Konjicu na posljednjoj sjednici Interresorne radne grupe krajem prošle godine, odnosno na osnovu zaključaka koje smo tada donijeli. Vidjećemo stavove od članova Interersorne radne grupe iz političkih partija vezano za ključna pitanja u kojem pravcu možemo ići. Otvorena su ključna pitanja od kojih zavisi suštinska reforma izbornog zakonodavstva od kandidacijskih listi, vlasništva mandata, pitanje formule za dodjelu mandata. Ne mogu reći ni da je priča o izbornom pragu završena. O njemu se pričalo, a što će biti u konačnici vidjet ćemo”, naglasio je Šantić.

Inače, kada je u pitanju prijedlog za podizanje izbornog praga sa tri na pet posto, tome su se već ranije usprotivili bošnjački članovi Intereresorne radne grupe uz ocjenu kako bi taj čin ugrozio poziciju u izboru predstavnika bošnjačkog naroda prvenstveno u bh. entitetu Republika Srpska kako za skupštine opština i gradske skupštine, tako i na razini narodne skupštine RS-a, ali i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS.

“Nadam se da smo pitanje odgađanja lokalnih izbora riješili. To još čujemo nezvanično, sada čekamo da čujemo zvaničan stav na Interresornoj radnoj grupi od predstavnika političkih partija u tom tijelu”, istakao je Šantić.

Šantić nije mogao precizirati da li će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine kada sredinom maja, odnosno 180 dana prije održavanja izbora objavi odluku o tome izostaviti da će se na lokalnim izborima 2016. godine, kao što je to bio slučaj prije četiri godine, učiniti isto kada je u pitanju izbor za Gradsko vijeće Grada Mostara zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH iz 2011. kojim su suspendovani određeni članovi Statuta Grada Mostara koji se odnosi na izborni proces u toj lokalnoj zajednici.

“Ne mogu sada reći šta će biti sa izborima u Gradu Mostaru. Rano je, ne mogu prejudicirati treba da vidimo hoće li biti nekih rješenja. Treba da vidimo na Interresornoj radnoj grupi da li će doći do nekih rješenja, a znamo i od koga ih moramo očekivati, od predstavnika onih političkih stranaka koje učestvuju u razgovorima za rješavanje pitanja statusa Grada Mostara. zato ne bi bilo dobro da prejudiciram odgovor, što se tiče toga. Nadam se da će biti neko rješenje za Mostar. Moram da vjerujem i optimista sam. Moram biti optimista”, poručio je Šantić.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH istakao je da onda kada dođe vrijeme za raspisivanje izbora, tada će se konačno odrediti kao Centralna izborna komisija BiH.

“Mada i pred samo održavanje izbora par mjeseci ako budu nađena odgovarajuća rješenja za Grad Mostar ona mogu da budu praktički implementirana. Možda bi nama bilo dovoljno dva do tri mjeseca prije održavanja izbora da se to desi, odnosno da u tom smislu izbori i u Mostaru budu održani. Dakle, ako bi se i u međuvremenu, ako sada ne bude rješenja, u nekom razumnom roku stvorile pretpostavke za održavanje izbora, sve kapacitete CIK-a BiH bi stavili u funkciju i te izbore uvrstili i završili po novim pravilima”, naveo je u razgovoru Ahmet Šantić, član Interresorne radne grupe i predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

(Vijesti.ba / AA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close