Samo šaka dnevno štiti od srčanih bolesti, raka i dijabetesa

Osim toga, bogati su vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga ne čudi što rezultati raznih studija pokazuju da redovna konzumacija oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

U najnovijem istraživanju, naučnici sa Univerziteta Skrenton u američkoj državi Pensilvaniji analizirali su antioksidanse u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistaćima, lješnjacima, brazilskim i indijskim oraščićima.

“Orasi su rangirani iznad ostalog orašastog voća. Šačica oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog voća. Nažalost, ljudi jednostavno ne jedu dovoljno orašastih plodova. Naše istraživanje pokazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha”, rekao je vođa istraživanja Džo Vinson.

I stručnjaci savetuju da ih jedete sirove, a ne obrađene, jer im se tako smanjuju antioksidativna svojstva. No, mnogi izbjegavaju orašaste plodove jer misle kako će dobiti na težini, ali oni sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne dovode do začepljenja krvnih sudova, kao i zasićene masti.

Štaviše, ako jedete orašaste plodove, nećete se ugojiti, već stručnjaci tvrde da ćete izgubiti na težini, jer oni stvaraju osjećaj sitosti.

“Sedam oraha dnevno je idealna količina za maksimalnu zdravstvenu korist”, zaključuje doktor Vinson.

Autor: Magazin.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close