-TopSLIDEBiHPrivreda

Samo jedan posto firmi u BiH zapošljava više od 250 radnika

NEGATIVNA STATISTIKA

Najveći broj preduzeća, njih 69 posto, posmatrajući statistički aktivna preduzeća, raspoređeno je u šest područja djelatnosti, objavila je Agencija za statistiku BiH

Prema novim objavljenim podacima, u Statističkom poslovnom registru Agencije za statistiku BiH prošle godine bila su 94.274 aktivna preduzeća i preduzetnika, od čega je 56.035 aktivnih preduzetnika u prethodnoj godini, te 38.239 aktivnih preduzeća koja su podnijela finansijski izvještaj za 2019. godinu, među kojima je jedan posto onih koji zapošljavaju 250 i više radnika.

Trgovina na veliko i malo

Najveći broj preduzeća, njih 69 posto, posmatrajući statistički aktivna preduzeća, raspoređeno je u šest područja djelatnosti, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala je 26,5 posto aktivnih preduzeća, 13,3 posto ih je u prerađivačkoj industriji, 9,2 posto u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, 8,4 posto u ostalim uslužnim djelatnostima, šest posto u građevinarstvu, a 5,6 posto aktivnih preduzeća je djelatnosti prijevoza i skladištenja.

Razvrstavanje preduzeća u klase prema veličini korištenjem kriterijuma “broj zaposlenih” pokazuje da najveći udio u ukupnom broju razvrstanih preduzeća, čak 74 posto imaju mikro preduzeća, do devet zaposlenih.

Udio velikih preduzeća

Mala preduzeća, između 10 i 49 zaposlenih, u ukupnom broju učestvuju sa 17,7 posto, srednja preduzeća /50 – 249 zaposlenih/ sa 5,8 posto, dok je udio velikih preduzeća /250 i više zaposlenih/ samo jedan posto, dok za 1,5 odsto aktivnih preduzeća podatak o zaposlenim nije raspoloživ.

Razvrstavanje preduzeća prema klasama na osnovu poslovnih prihoda pokazuje da 90,9 posto preduzeća ostvaruje prihode manje od četiri miliona KM na godišnjem nivou, 5,8 posto preduzeća ostvaruje prihode od četiri do 20 miliona KM, a samo 1,6 posto preduzeća ima prihode 20 i više miliona KM, dok za 1,7 posto aktivnih preduzeća podatak o prihodu nije raspoloživ.

Posmatrajući statistički aktivne preduzetnike, najveći broj preduzetnika, njih 75,2 posto raspoređeno u sljedećih pet područja djelatnosti – 26,9 u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala, 17,7 u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, 12 u prerađivačkoj industriji, 10 u ostalim uslužnim djelatnostima i 8,6 posto u prijevozu i skladištenju.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close