Samo Bosna i Hercegovina i Kosovo bez kandidatskog statusa u EU

Samo Bosna i Hercegovina i Kosovo u regiji Zapadnog Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope su zemlje koje nemaju status kandidata za Evropsku uniju, nakon što je iz Bruxellesa saopšteno da će Republici Albaniji taj status biti zvanično dodijeljen krajem sedmice.

Bosna i Hercegovina ne može čak ni da podnese aplikaciju za članstvo u EU kako bi ušla u razmatranje za kandidacijski status dok ne ispuni dvije ključne obaveze: provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić – Finci protiv BiH, odnosno izmjeni Ustav BiH i uskladi ga sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljim slobodama – osigura da svi građani imaju pravo da se kandidiraju na izborima i uspostavi efikasan mehanizam koordinacije, poznatiji kao “jedan glas iz BiH ka Evropskoj komisiji”.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga donesena je još 22. septembra 2009. godine i nakon četiri i po godine i brojnih pokušaja utvrđivanja amandmana na Ustav BiH još uvijek nije provedena. Tako će ostati bar do poslije oktobra 2014. s obzirom da je Centralna izborna komisija BiH sredinom maja raspisala provedbu općih izbora po dosadašnjem diskriminatornom sistemu.

Bosni i Hercegovini ne samo da kandidatskog statusa, pa čak ni aplikacije za članstvo nema ni 2014, a najvjerovatnije ni 2015. godine s obzirom da razmatranje dodjele tog statusa od podnošenja zahtjeva traje otprilike godinu i po, već bi se početkom naredne godine BiH mogla suočiti i sa novim problemom, uskraćivanjem akreditacije za učešće delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope čime bi se de facto zamrznuo status BiH i u toj međunarodnoj organizaciji.

A, dok BiH ne riješi ključna pitanja na snagu ne može stupiti ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) iako su ga već odavno ratificirale sve članice EU, još prije ulaska Hrvatske, tačnije 10. februara 2011. godine.

Tako je jedini ugovorni odnos koji BiH ima sa EU Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima koji je na snagu stupio 1. jula 2008. godine.

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU počeli su 2005. godine, a 27. februara 2008. godine, tadašnji komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je da bi 28. aprila 2008. godine moglo doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što bi dovelo do toga da Bosna i Hercegovina početkom 2009. godine i službeno postane zemlja kandidat za ulazak u Europsku uniju.

BiH je tih godina od zemlje koja je bila u vrhu država Zapadnog Balkana za priključenje EU vrlo brzo došla na posljednje mjesto, ako se ne računa Kosovo koje je pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju započelo tek 28. oktobra 2013. godine.

Republika Albanija je 28. aprila 2009. predala je zahtjev za članstvo u EU, a Evropska komisija je 10. oktobra 2012. uputila Evropskom vijeću preporuku za odobravanje statusa kandidata Albaniji.

Republika Turska dobila je status kandidata 12. decembra 1999. (počela pregovore za punopravno članstvo 3. oktobra 2005.), Crna Gora status kandidata stekla je 17. decembra 2010. (početak pregovora za članstvo 29. jula 2012.), Republika Srbija kandidatski status je dobila 1. marta 2012. (počela pregovore 21. januara 2014.), dok je Makedonija status kandidata dobila 16. decembra 2005. godine.

Island je jedina država koja je dobila status kandidata 17. juna 2010. godine, otvorila pregovore 27. jula 2010. za punopravno članstvo, ali ih 13. juna 2013. prekinuo.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close