PolitikaZDK

Samir Šibonjić iz Zavidovića nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Samir Šibonjić (40) iz Zavidovića nosilac je liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ispred Stranke demokratske aktivnosti BiH (A-SDA).

Trenutno je predsjednik Kluba vijećnika A-SDA u Općinskom vijeću Zavidovići, kao i član predsjedništva stranke.

Rođen je u Zavidovićima, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom odlazi u Tursku zbog studiranja. Po završetku studija vraća se u Bosnu i Hercegovinu gdje otvara firmu koja se uspješno bavi međunarodnim poslovanjem.

Predstavnik je većeg broja turskih proizvođača kao i predsjednika Azerbejdžansko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, a direktno je učestvovao i u nizu projekata koji se tiču saradnje Bosne i Hercegovine i Turske.

 

 

Važi za jednog od najuspješnijih mladih privrednika u kantonu, a dobitnik je i nagrade za najbrže rastuće malo preduzeće u Zeničko-dobojskom kantonu.

Daje svoj doprinos razvoju sporta, učesnik je u mnogim humanitarnim akcijama i pomaže razvoju oblasti koje se tiču omladine i mladih.

Uoči nadolazećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, Samir Šibonjić je odlučio govoriti za Zdici.info.

– Ključni cilj stranke A-SDA BiH kao jedine koja nastaje iz naroda, a ne okupljajući se oko jednog čovjeka jeste da prave ljude dovede na vodeće pozicije. Da one koji su prepoznati od strane svojih sugrađana kao iskreni i oni koji želi i mogu da skupa s njima mijenjamo stanje na bolje. Stanje nam se neće samo promijeniti, a mi smo ti koji naše okruženje činimo boljim ili lošijim. Stanje jednog naroda može promijeniti samo volja i odlučnost svih nas da se stanje na bolje mijenja. Ako jedan od nas iskače i namjerno remeti odmah će nam svima biti teže. Kad budala baci kamen u bunar stotinu pametnih ga ne može izvaditi. Evo vidite i kroz kampanju svi se grade na pričama o drugim jer nemaju šta o sebi da kažu pa nažalost još više remete stanje pričajući ne o sebi i svojom ciljevima nego o drugima, rekao je Samir Šibonjić o viziji Stranke demokratske aktivnosti.

– Kada je u pitanju kanton moramo se boriti da kao kanton koji najviše izvozi izborimo se za podsticaj izvoza. Znamo da je vlast u zadnjem sazivu našim izvoznicima oduzela prava i beneficije. Mi ćemo se zalagati da se njima ta prava vrate i da se još više zaštite domaći proizvođači uvođenjem obaveze da sve državne firme i javna preduzeća u svojim nabavkama moraju dati prednost domaćim proizvođačima. Djeca trebaju veću zaštitu moramo pomoći svakoj majci koja ima više od dvoje djece da odredimo čak i primanja za majke sa troje i više djece kako bi imale mogućnosti da nam djecu odgajaju na najbolje mogući način. Moramo povesti veću brigu o starima i iznemoglima, o našim penzionerima. Penzije u Bosni i Hercegovini su sramotno male, one se hitno moraju podići za dupli iznos. Za to postoji model i način i moramo ga promijeniti jer oni koji nisu osjetljivi prema ove dvije kategorije, djeca i starci, ne smiju imati šansu da nas predstavljaju. Moramo razvijati poljoprivredu da znamo šta jedemo i pijemo. Moramo razvijati društvo gdje građani, borci i mladi neće morati svoja prava tražiti protestima, nego će država tražiti ljude, pronalaziti i davati pomoć svima onima kojima je pomoć potrebna, rekao je Šibonjić o obećanjima A-SDA za Zeničko-dobojski kanton i Federaciju Bosne i Hercegovine.

– Jednostavno državu čine dvije stvari: toprak (zemlja) i nišan (čovjek) koji po njoj hoda. Mi u zadnje vrijeme smo zapostavili i ne obrađujemo ni jedno ni drugo, a moramo početi jer vrijeme u kojem mi živimo stvoreno je samo za nas i našu generaciju. Da nas se prošle generacije ne stide, a buduće generacije ne srame jednostavno moram započeti neke stvari. Moramo svi zajedno da mijenjamo, pojedinac je samo karika.

– Ako gledam iz pozicije privrednika mogu slobodno reći da su brojni bespotrebni nameti privredi i privrednicima otežavajuća okolnost za razvoj naše privrede. Ako gledam očima radnika reći ću da radnici nisu adekvatno plaćeni za svoj rad. Ako gledam očima onog koji sve ovo nameće reći ću “pa stvarno ne znam zbog čega ovi nisu zadovoljni”. Ako gledam očima vlasti onda ću reći kako bi sačuvao sebe i ove oko sebe. Kako ne bi došlo do socijalnih nemira najlakše nam je uzeti od privrede i privrednika. Ovo je danas naša realnost. Jednostavno nas privrednike i radnike niko od ovih što vladaju nije da ne razumije nego i ne želi da razumije. A moramo znati da je rješenje svih problema u razvoju privrede jer privreda je motor svakog društva, a privrednici su ti koji znaju taj motor da pokrenu. Privrednicima smeta što ih ovi iz vlasti potcjenjuju, a radnicima što ih ne uvažavaju i adekvatno ne procjenjuju, viđenje je Samira Šibonjića na stanje u bh. privredi.

– Kada su u pitanju akcize moram napomenuti da smo bili i ostali protiv kao stranka uvođenju zadnjih akcize. Jednostavno ovi što su nas do sad vodili nisu mogli da nam pojasne gdje su potrošili dosadašnje prikupljene akcize. Zemlja smo s najmanje izgrađenih autoputeva po kilometaru kvadratnom u Europi, a za izgradnju puteva naplaćuju nam putarine, podižu kredite, naplaćuje nam najskuplju putarinu na izgrađenom autoputu u Europi, a onda dodatno uvode nam akcize (namet, poskupljenje). Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje se poskupljenje naziva akcizom, a podizanje kredita i zaduživanja svi nas i naših unučadi angažmanom. Mislim da nama ne treba ni jedno niti drugo, trebaju nam vođe i koji će raditi malo jeftinije od ovih do sada. Kada bi plata ministra, zastupnika, parlamentaraca, državnog službenika bila vezana za dvije prosječne plate radnika u proizvodnji tada bi se mogli nadati da će se boriti i truditi. Ovako ako se narod ne probudi i ne izabere nove snage teško možemo da se nadamo da će se oni promijeniti. Jer mi smo ti koji njih mijenjamo i ako volimo našu zemlju i našu djecu birajmo im one za koje znamo da su najbolji. Vodimo računa da ne dajemo svoje povjerenje onima koji siđu jedanput godišnje među nas, svi oni koji su se udaljili od nas i našeg naroda ne zaslužuju naše povjerenje. Imamo i onih u našem okruženju koji kažu da im niko ne valja i njih se trebamo kloniti jer kome niko ne valja – ne valja on sam.

– Baš ako ništa mi u Bosni i Hercegovini imamo kandidata pa izađimo i izaberimo 7. oktobra one najbolje za našu djecu, domovinu i sve nas. Taj dan ne smijemo, niko, ostati kod kuće jer veliki je broj naše braće i sestara koji su dali svoje živote da bi smo mi danas imali mir, domovinu i mogli da biramo one koji će da nas vode i da nas predstavljaju, poručio je Samir ŠIBONJIĆ, kandidat za federalni parlament.

Zdici.info
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close