Salmedin Mesihović: Permanentna revolucija

Foto: Marx y la Lucha de Clases

Pobjeda Syrize u Grčkoj je razotkrila, razgolitila do same srži, da Europskom Unijom samo fiktivno upravljaju demokratske vlade, nego da vladaju raznorazne oligarhijske skupine financijskih koncerna i birokratske strukture, odavno već korumpirani i degenerirani i otuđeni od naroda, građana i svojih zajednica. I ti konzorciji financijskih, tehnokratskih financijskih špekulanata i ustoličenih birokrata nemaju nikakav demokratski legitimitet, jer nisu prošli ni kroz kakvu izbornu proceduru.

Jedan od glavnih ideologa revolucionarnih pokreta i novih idejno – političkih i društvenih vjerskih kretanja sa kraja XVIII. i početka XIX. st. je bio Thomas Paine. Ovaj britanski i američki revolucionar, republikanski, demokratski i socijalni politički teoretičar, svjetovni i vjerski mislilac i znanstvenik, inovator, klasični predstavnik racionalističkog mišljenja i prosvjetiteljstva, je bio glavni idejni pokretač američke revolucije (1776. – 1783. god.), njena misaona vodilja u punom smislu i kapacitetu. On je moćno inspirirao i antiimperijalizam, revoluciju i nezavisnost pamfletom pod naslovom “Common Sense” (objavljen 10. I. 1776. god.), radi čega se može i smatrati jednim od “Founding Fathers” Sjedinjenih Država, utemeljitelja nove revolucionarne unije. U toku rata je izdao i seriju revolucionarnih pamfleta koji se skupno nazivaju “The American Crisis”.

On je svojom idejnom snagom i nesumnjivim entuzijastvom prilično doprinio i razvoju francuske revolucije (1789. – 1799. god.), posebno svojim djelom “Rights of Man” u dva dijela (objavljena 1791. i 1792. god.), koja su širila demokratske, republikanske i socijalne ideje. Međutim, pošto je općepoznato da “revolucije često jedu svoju djecu”, malo je nedostajalo da i on izgubi svoju glavu (u doslovnom smislu, tj. da bude giljotiniran) za vrijeme “velikog terora” kojim su rukovodili Robespjer i njegova radikalno – ludačka klika koji su revoluciju pretvorili u masovno gubilište. Nakon toga se posvetio i vjerskim pitanjima, pa je objavio i deističko djelo “The Age of Reason” (objavljeno 1793/1794. god.). Bavio se i socijalnim pitanjima, u čemu je bitno djelo “Agrarian Justice” (objavljeno u zimu 1795. god.).

Naravno, potrebno je razjasniti da, iako su bile pokretač revolucije i mobilizacije mase, neke ideje Thomasa Painea nisu bile po volji ni pojedinih struja u ranoj američkoj politici. U prvom redu, riječ je o konzervativnoj struji koju su vodili sam George Washington (prvi predsjednik USA) i John Adams (drugi predsjednik USA). Sa ovim konzervativcima, Paine je imao dosta problema. Ipak se nakon dugog boravka u Europi vratio u USA, na poziv svoga idejnog sljedbenika Tomasa Jeffersona (3. predsjednika USA). Jedna od glavnih premise opusa Thomasa Paine jeste ideja izražena u prvom dijelu “Rights of Man”, a to je da je politička revolucija dopustiva kada vlada više nije zaštitinik prirodnih prava svoga naroda. Ovu ideju o stalnoj, kontinuiranoj revoluciji, koja je neophodna “radi zdravlja vlasti”, dodatno razrađuje Thomas Jefferson u nizu svojih rukopisa. Od čitavog niza tih ideja koje je Thomas Jefferson izražavao u pisanoj formi i od kojih su neke vrlo radikalne i odlučne, vrijedi istaći mišljenje iz pisma Williamu S. Smithu od 13. XI. 1787. god.: “drvo slobode mora sa vremena na vrijeme da bude osvježeno…” Kasnije, u nekim sasvim drugačijim povijesnim okolnostima, ponovo se javila ideja o revoluciji u kontinuitetu, prvo kod Marksa i Engelsa, a onda i kod Trockog i trockističkim pokretima koji su je razvili u vidu teorije o “permanentnoj revoluciji” koja traje dok sve na kraju ne postane demokratsko i socijalističko.

Žalosno je da se sadašnja elita u USA ponaša upravo suprotno od ideja koje su promovirane u “Common Sense”, djelu koje je bilo ideološka matrica nastanka ove Unije. Naprotiv, ona se ponaša u skladu sa imperijalističkim, korumptivnim i degenerativnim motivima i idejama protiv kojih su se Thomas Paine i drugi “Founding Fathers” borili. Zato je američka imperijalna politika, vođena u zadnja tri desetljeća i propala, jer ta Unija nije utemeljena na imperijalizmu, nego je upravo suprotno: konstrukt antiimperijalizma. I zbog nedostatka imperijalnog iskustva, koje mora biti duboko usađeno u državne, političke, ekonomske i kulturne strukture, njihova imperija je tako kratko trajala i neslavno završila, ostavivši iza sebe kaos i nered jer su se njeni provoditelji jednostavno rečeno spetljali u svome poslu. Svaka imperija zna da ne može samo uzimati, ona da bi bila dugovječna mora nešto i davati. A USA nemaju takvo imperijalno iskustvo. Njihove strukture nisu bile spremne niti su sada spremne za preuzimanje imperijalne uloge.

Isto tako Paineva i Jeffersonovska ideja o istinskoj demokratiji, vladavini vlasti izabrane slobodnom voljom naroda, tj. građana, a ne vladavini oligarhije je više nego potrebna Zapadu. Pobjeda Syrize u Grčkoj je razotkrila, razgolitila do same srži, da Europskom Unijom samo fiktivno upravljaju demokratske vlade, nego da vladaju raznorazne oligarhijske skupine financijskih koncerna i birokratske strukture, odavno već korumpirani i degenerirani i otuđeni od naroda, građana i svojih zajednica. I ti konzorciji financijskih, tehnokratskih financijskih špekulanata i ustoličenih birokrata nemaju nikakav demokratski legitimitet, jer nisu prošli ni kroz kakvu izbornu proceduru. A pošto nemaju legitimitet, nemaju ni legalitet da upravljaju jer legalitet proizlazi iz legitimiteta. Nažalost, oni su izvršili uzurpaciju vlasti, demokratskih institucija i procedura i tako ih postavili u odnos samo de iure provođenja svojih de facto donesenih odluka. Financijski koncerni i birokratske strukture moraju postojati, poradi čitavog niza razloga a ponajviše radi funkcionalnosti i prohodnosti sustava. Oni su postavljeni da trebaju da budu servisi u službi demokratskih institucija i samo radi koristi i interesa javnosti, građana i zajednice. Međutim, poradi slabosti demokratskih institucija i građanske neodgovornosti pojedinaca i zajednice, tim financijskim koncernima i birokratskim strukturama su zagospodarili neodgovorni i bezkrupulozni mešetari, koji su te službe iz “predanog i lojalnog” sluge demokratskog sustava pretvorili u svoju suprotnost. Tako su ti koncerni i birokratske službe postale gospodari i demokratskih institucija i zajednica, postali su samodopadni, razvivši u sebi osjećaj sopstvenog socijaldarvinističkog egzistencijalizma koji se manifestira u grabljenju ekonomske, političke, društvene i kulturne moći. Ono što treba učiniti jeste da se ti mešetarski, tehnokratski i birokratski otrgnuti centri moći eliminiraju, a službe i korporacije kojima su upravljali vrate pod kontrolu demokratskih institucija.

Sustav društvenih zajednica mora biti tako koncipiran i elastičan da je sposoban da se samostalno kontinuirano regenerira, usavršava, poboljšava kroz trajni napredni, progresivni razvitak. On mora biti u stanju da svoje degenerirane izdanke sam eliminira, posjeće ili transformira u bolje, savršenije, funkcionalnije oblike. Radi toga je svaki dogmatizam (čak i ako nije rigidan) štetan jer slabi unutarnje preobrazbene snage društva. Samo društvo mora biti sposobno da se samo razvija, bez vanjskih čimbenika, da se oplemenjuje i na vrijeme, preventivno sprečava razvitak degenerativnih oblika ili nastanak i proces “geneze zla” koji na kraju dovedu do uspostave despotije.

Sa poštovanjem,

Prof. dr. sc. Salmedin Mesihović

„Moj je mač moje pero, moj je štit moje mastilo“
tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close