Sakib Mahmuljin – Prvi Bakirov ‘kurban’

OPTUŽNICA PROTIV MAHMULJINA? Srspki mediji likuju što je spreman prvi Bakirov ‘kurban’

U Tužilaštvu BiH jučer je saslušano nekoliko svjedoka koji terete ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina za ratne zločine u Vozući kod Zavidovića počinjene u septembru 1995. godine, saznaje “Glas Srpske”.

U Tužilaštvu BiH juče je saslušano nekoliko svjedoka koji terete ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina za ratne zločine u Vozući kod Zavidovića počinjene u septembru 1995. godine, kada su pripadnici odreda “El mudžahedin” ubili nekoliko desetina zarobljenih srpskih civila i vojnika, saznaje “Glas Srpske”.

Odred “El mudžahedin” bio je u sastavu Trećeg korpusa i pod komandom Mahmuljina, za kojeg postoje video-dokazi, dokumenta i svjedoci da je izdavao naređenja u operaciji zauzimanja Vozuće i pri tom direktno sarađivao s komandantima “El mudžahedina”.

Sagovornik “Glasa” blizak Tužilaštvu BiH kaže da je optužnica protiv Mahmuljina već napisana na osnovu dosadašnje istrage i da će nakon saslušanja svjedoka uskoro biti podignuta.

The Bosnia Times je pisao da je politički cilj akcije za raspisivanje referenduma u RS da se izvrši pritisak na Tužilaštvo BiH te da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović bio spreman žrtvovati 5-6 “kurbana” na pladanj Miloradu Dodiku da ovaj odustane od raspisivanja referenduma.

(The Bosnia Times)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close