Sajam zapošljavanja u Zenici: Prilika za 1.300 nezaposlenih osoba da promijene svoj život

Priliku za radno mjesto danas je u Gradskoj areni u Zenici dobilo oko 1.300 nezaposlenih u okviru Sajma zapošljavanja 2014 Zenica.Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona” danas je u Gradskoj areni u Zenici organizovala 4. Sajam zapošljavanja. Na ovogodišnjem Sajmu oko 1.300 radnih mjesta ponudilo je 75 poslodavaca. U ime načelnika općine Zenica obratio se pomoćnik načelnika za ekonomske odnose i poduzetništvo Jugoslav Anđelić, koji je kazao da današnji sajam treba da ima za cilj unapređenje i jačanje saradnje između aktera na tržištu rada.

Direktor JU “Služba za zapošljavanje ZDK” Vlatko Orlandić zahvalio se poslodavcima koji su prepoznali kvalitet Sajma i ponudili više od 1.000 radnih mjesta.

“Poslodavci su prepoznali priliku da na Sajmu mogu riješiti pitanje zapošljavanja novih radnika, a nezaposlene osobe imaju priliku da ostvare kontakt sa poslodavcima. Sajam je samo jedan od načina na usklađivanju rada Službe sa stvarnim potrebama za kadrovima na tržištu rada. Svako novo zapošljavanje predstavlja veliki uspjeh, a svjedoci smo ekonomske situacije koja je uzročno-posljedično vezana sa brojem zaposlenim”, izjavio je Orlandić.

Današnji sajam pohvalio je i Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Ivica Ćurić, koji je kazao da Sajam postaje prepoznatljivo mjesto za susrete poslodavaca i onih koji traže posao.

Zamjenik direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje Ivica Nikačević je u svome obraćanju istakao da današnji Sajam predstavlja novi optimizam u vremenu teških ekonomskh i društvenih prilika.

“Teško je u današnjem vremenu teških društvenih i ekonomskih prilika ponuditi novi optimizam, pogotovo u vrijeme kada se broj nezaposlenih približava broju zaposlenih. Ovaj Sajam prelazi u tradiciju i neki novi optimizam tako da i ja u ime Federalnog zavoda za zapošljavanje podržavam i afirmiram poslodavce i nezaposlene da se što aktivnije uključe u traženje posla”, kazao je Nikačević.

Sajam je otvorio premijer Vlade ZDK Munib Husejnagić koji je svim poslodavcima i nezaposlenima poželio sreću.

Na današnjem Sajmu najviše slobodnih mjesta za zaposljenje ponudila je Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, koja ujedno provodi i IPA program Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

“Ove godine na Sajmu zapošljavanja predstavljamo šest kompanija i nudimo oko 470 radnih mjesta. Prošle godine smo predstavljali deset firmi, ali s obzirom da su vidjeli da je odziv nezaposlenih osoba veliki, one su odlučile ove godine da se same predstavljaju. Kompanije su prošle godine bile zadovoljne osobama koje su se javile, a najviše radnika ove godine traži firma ‘Car Trim’ kojoj je potrebno oko 300 šivača”, izjavio je marketing menadžer Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče, Erol Maglić.

Priliku za radno mjesto danas je u Zenici tražio i 35-godišnji Elvir Tahirović koji je svoje školovanje za njegovatelja završio u Švicarskoj, ali je u Bosni i Hercegovini bez posla.

“Školovan sam u Švicarskoj, imam svu potrebnu dokumentaciju i godinama već tražim posao za njegovatelja. Od 2003. godine aktivno tražim posao, obilazim svaki dan razna mjesta i firme, ali nažalost bez ikakvog uspjeha. Upravo sada ispunjavam ko zna koju prijavu po redu i nadam se da ću uspjeti”, kazao je Tahirović.

Sajam zapošljavanja bit će otvoren do 15 sati i održava se na foajeu Gradske arene u Zenici.

klix.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close