Said Šteta: Trećerazredni penzioneri

Prošli mjesec, u oba doma federalnog parlamenta, vodila se rovovska bitka, kako po „žurnom“ postupku usvojiti Zakon o povoljnijem penzionisanju, utoliko povoljnijem da u pravo uvede još neke skupine ojađenih branitelja, prošloga rata, a na uštrb već ojađenih, korisnika, povoljnih, povlaštenih, beneficiranih, neka mi oproste korisnici, ovdje moram dodati još kopilanskih, maćehinskih, kurvanjskih penzija. Zadnje redani epiteti nemaju za cilj dodatno omalovažiti već ojađenu skupinu penzionisanih-umirovljenih branitelja, onih koji su otišli u penziju kao vojni osiguranici, tragom smanjenja vojnog potencijala za što su u zemlju pristigla ogromna finansijska sredstva a kojima se danas ne zna trag, i onih koji su otišli po boračkom-braniteljskom zakonu kao uposlenici preduzeća u Federaciji BiH a učešće u ratu im bila samo mala potpora u nadomjestku staža.
Zakon o povpoljnijem penzionisanju, koje li ironije, usvojen je i ovdje vrijedi spomenuti, samo uz glasove protiv, poslanika HDZ BiH, dok su SDA bili suzdržani, onako stidljivo a ostali listom ZA. Govorilo se ako se ne usvoji ne da neće biti penzija nego ni plata za korisnike-uposlenike na budžetu F BiH, u najmanju ruku dugo najavljivan smak svijeta.
I šta se desilo?
Usvojeni Zakon, ostao je ne potpisan u ladici uhapšenog predsjednika Federacije BiH, znači ne završen posao ali MMF, koji je najavljivao smak svijeta, odobrio je tranšu kredita (čitaj:opet nas zavalio) i bez stupanja na snagu pomenutog zakona.
Šta još?
E, davno ispražnjena kasa naše vlade, uslovila je kašnjenje takozvanih redovnih, eto ove o kojima pišem još su i neredovne, sa tendencijom da im se i ove druge pridruže, te je isplata „redovnih“ počela 7.maja. Kako ni 8.maja, kako je medijima prenešeno a oni papagajski prenijeli javnosti, nije a trebala je početi, isplata, povlaštenih, posebnih, beneficiranih, jebivjetarskih penzija, to se korisnici s pravom pitaju u čemu je fol. Je li, da među korisnicima penzija sa najviše pogrdnih imena a niti jedan da su to dojučerašnji borci-branitelji upravo ove zemlje i ovih vladara koji im sad po glavama vrše malu a sve češće i veliku nuždu, ima i onih čija penzija iznosi ispod 50 KM i takvih ima 52 branitelja.
Ima i onih čija penzija je svrstana u veoma visoku od preko 2000 KM a primaju slovom i brojem, najveću penziju iz ove skupine, 1.778,14 KM i to njih 69. Ostali su daleko ispod i bliže onim prvopomenutim. Ovo zorno pokazuje svu besćudnost, bestidnost, bahatost, javašluk i kratko kazano, lihvarstvo aktualne vlasti koja to čini nad najodabranijim građanima ove zemlje koji su iznijeli teret rata a koji sami niti su htjeli niti ga počeli.

Navedeni podaci, svima dostupni na stranici penzionog fonda F BiH, pored ove treće skupine ima tabelarno prikazane podatke i za prvu i drugu skupinu, pa ću ih ovdje prokomentarisati. Naime u prvoj skupini, su pored penzionera bivše JNA,tretirani penzioneri, penzionisani po Zakonu o službi u VF BiH posebice u drugoj penzioneri, penzionisani po Zakonu o službi u OS BiH. Tako imamo penzionere u drugoj skupini koji primaju penziju u iznosu od 2071,50 KM, na vrijeme, nisu beneficirani,povoljni, povlašteni i popišani kao ovi predhodno pomenuti.
U drugoj skupini imate prosjek penzija 996,56, dok u blaćenoj i nebrojeno puta izvikanoj trećoj skupini prosjek je 461,46 KM, znači prosjek, što slikovito pokazuje o čemu je riječ. Još valja napomenuti da isplatni koeficijent prve i druge skupine nije limitiran i nije umanjen dok se trećoj isplaćuje već četvrtu godinu po umanjenom koeficijentu.
Kako ne bi profesor matematike, zavirivao mi u decimale, posebice u one sadržaje ispred, jer poštujem njegovo znanje iz te oblasti, sve brojke sam izvorno prenio sa pomenute stranice federalnog penzionog zavoda, samo se pitam kome treba sva ova ujdurma, svo ovo laganje javnosti, svo ovo prevrtanersko ubleharenje sa već ogoljenim, bar kada su namjere u pitanju MMF-om koga se sve normalne zemlje gledaju kutarisati. I još nešto, toliko uslovljavani zakon, nazivaju još i sveobuhvatni, evo da vidite da nije obuhvatio one sa najvišim primanjima.
Na kraju, na um mi pade jedna politička kreautara, jednog političkog gubitnika, tek samo nalik ovim današnjim, kada je dolazeći u Zeničku „Željezaru“ uoči samog rata rekao: „Plate nema, more bit bidne..“, što je poslužilo kao dobar fol nadrealisitima u svojim surovim ali istinitim zajebancijama. Eto, penzija nema, bar za pomenutu, osporavanu treću skupinu, ali se ne veselite, stiže mečka i u druge avlije. Para nema, more bit MMF još jednom dadne i…
Danas, treća skupina, još uvijek nije primila penziju a 9.maj je na isteku, dok ovo pišem, Dan borbe protiv fašizma, čudne li koincidencije, kada se neki državni predstavnici zaklinju u sinove ove zemlje, nek im je na čast i vlast i ono što govore.
Sinovi te iste zemlje živi u zemlju propadaju.

Said Šteta – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close