Said Šteta: Mel Gibson i Emir Gitara

Nije me odavno povukla neka priča za rukav, kao što je to prije nekoliko dana emisija muzičkog karaktera TV Hajat, koja otkriva mlade talente ali i one  zalutale u umjetnost.
Zapravo nisam je niti gledao u izvornom terminu dok mi moj sin nije onako ushićeno skrenuo pozornost kako je gledao momka koji puni ekran svojim osmijehom i uvlači se svojom pjesmom u srca gledatelja.
To poslijepodne, sjednem i sačekam reprizu, kad ono pojavom momka, čitam poznate crte lica i prepoznajem. Znam ga, još onako malehan, kad sam ga upoznao, hrlio je daskama koje život znače i nije mogla niti jedna školska priredba bez njega proći.

Bio je glavni u mahali!

I nakon što upisa školu gitare od koje se više nikad ne odvoji, prozvaše ga Emir Gitara a babo, moj dugogodišnji znanac,  iz napaćenog torbarenja trbuhom za kruhom u postratnoj Bosni i Hercegovini i sam je nosio onaj urođeni šarm, pa su ga žene salijetale misleći da je  Mel Gibson.

Helem, nije Emir Pihljak iver, jer je moj prijatelj  intelektualna  japija  koju i sam Emir naslijedi, a otesaše ga on i njegova hanuma u pravog čovjeka, svršenika škole gitare, glumca i zabavljača, danas studenta mašinstva, insana za poželit.
Uhvati se Emir mikrofona i poput iskusnog  pjevača čiju je pjesmu i pjevao, žargonski kazano  „otrese“ scenom i zapjeva, umilno, tiho, poput sevdalije  a opet nježno, zaljubljivo, baš poput, ako ne isto, onog zabavnjaka Čolića. U pauzama, pored muzike svirao je onaj njegov, samozatajni, rušilački osmjeh od koga niti jedan od članova žirija ne ostade ravnodušan.
I zakoraci Emir Gitara u tu zvijezdanu prašinu kao da kroči onom  prašinom na putu u Velikom  Čajnu, pored Visokog. Bez trunke oholosti ali i bez stida, Emir je zračio onom ljudskom toplinom i blještio onim svojim osmijehom.
Emire, dopusti mi da ti poručim samo jedno, nisu zvijezde tamo gdje psi jezde, već su zvijezde gdje se ljudi gnijezde. Ti imaš dar koji ti podari Uzvišeni Bog i blagost, toplinu i nadasve lijep odgoj koji ti podariše roditelji. Ti imaš osmijeh a s njim  imaš sve.

Koračaj dalje Emire, istraži za nas svemire!

Sretno Emire Gitara!

Piše: Said Šteta

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close