-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

SAD: Vidimo značajno srbijansko vojno raspoređivanje, povucite se!

SAD pozivaju “Srbiju da povuče snage” koje se nalaze “na granici sa Kosovom”, izjavio je večeras portparol Bijele kuće.

“Vidimo značajno srbijansko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom, uključujući bez presedana raspoređivanje artiljerije, tenkova i pješadijskih jedinica”, rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Na sjeveru Kosova ponovo se stanje pogoršalo zbog napada na policiju, u opštini Zvečan, u nedjelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i tri lokalna Srbina.

N1

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako su zabrinute zbog dešavanja na granici između Srbije i Kosova te su pozvali zvanični Beograd da pod hitno deeskalira situaciju.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby izjavio je novinarima kako će KFOR povećati svoje prisustvo na sjeveru Kosova kao rezultat tenzija.

Također, naglašeno je kako Bijela kuća prati situaciju duž granice Kosova i Srbije te raspoređivanje trupa Vojske Srbije na ovom području.

“Pratimo veliko raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi smanjivati tenzije. Mi pratimo te trupe, ali ne možemo govoriti o svrhi njihovog grupisanja”, poručio je Kirby, prenosi Reuters.

O situaciji na Kosovu danas su razgovarali i državni sekretar SAD-a Antony Blinken te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Imao sam dug i ne tako lagan telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom kojeg sam detaljno upoznao sa činjenicama u vezi sa posljednjim događajima na Kosovu. Saglasni smo da je neophodno da dođe do deeskalacije kao i u pogledu veće uloge KFOR-a i Srbija će tu ulogu uvijek i svakako podržati”, zaključio je Vučić.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close