SAD spremne za jednostranu akciju protiv Sirije

Predsjednik Barack Obama priprema se za jednostranu američku vojnu akciju protiv Sirije u roku od nekoliko dana nakon zapanjujućeg glasanja u britanskom parlamentu protiv britanske vojne intervencije. Suočena i sa skepticizmom vlstite javnosti, američka administracija razmijenila je obavještajne podatke s poslanicima, koji imaju za cilj uvjeriti ih da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv vlastitog naroda i da mora biti kažnjena.

Uprkos velikim preprekama u stvaranju međunarodne koalicije, Obama, ipak, izgleda neuzdrman, a njegovi savjetnici tvrde da će on na svoju ruku pokrenuti osvetničku akciju protiv Sirije, prenosi AP.

– Predsjednik Sjedinjenih Država izabran je s dužnošću da štiti interese nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država – izjavio je portparol Bijele kuće Josh Earnest.

Čak i prije glasanja u Londonu, SAD su se pripremile da djeluju bez formalnog odobrenja Ujedinjenih nacija, u kojima je Rusija blokirala napore na usvajanju rezolucije koja odobarava upotrebu sile.

SAD su, međutim, očekivale da im se Britanija, njihov najveći saveznik, pridruži u tim naporima.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close