SAD pokazuju ko je gazda u regionu!

U razmaku od 10 dana stižu Obama i Bajden

Samit svjetskih lidera G20 u Antaliji najavljen za 15. i 16. novembar, na kojem će učestvovati američki predsjednik Barak Obama (Barack), te samo deset dana kasnije sastanak regionalne inicijative Brdo-Brijuni u Zagrebu, gdje je učešće potvrdio američki potpredsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden), prema ocjeni mnogih analitičara, predstavljaju snažan signal o američkom preuzimanju inicijative u cijeloj regiji Balkana i Turske.

Sve to dolazi nasuprot sve većim tendencijama Rusije da ostvari utjecaj na ovom području. Obama će se na marginama skupa, kako je saopćeno iz Bijele kuće, sastati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (RecepTayyip Erdogan), s kojim će, između ostalog, razgovarati i o zajedničkom djelovanju protiv Islamske države.

LNG terminal

Mnogi ovaj skup u Turskoj ocjenjuju događajem desetljeća, uzme li se u obzir da će mu prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel, zatim britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron), francuski predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) te ruski predsjednik Vladimir Putin. Iz Bijele kuće saopćili su da neće biti formalnog sastanka Obame i Putina, ali da će biti mnogo prilika za njihove direktne razgovore.

Turski predsjednik potvrdio je jučer da će na samitu G20 biti razgovora i o temama poput energetike, što je, bez sumnje, dobra poveznica za događaj koji će se zbiti deset dana kasnije u Zagrebu.

Naime, na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović učesnici inicijative Brdo-Brijuni, lideri zemalja bivše Jugoslavije zajedno s Bajdenom će, osim o političkim izazovima, razgovarati i o potencijalno najvažnijem energetskom projektu u regionu – gradnji LNG terminala na Krku, koji treba biti alternativa ruskom snabdijevanju plinom.

janus-bugajski

Bugajski: SAD ostaju angažirane 

Američka vanjska politika praktično je nedavno dala dodatni vjetar u leđa LNG terminalu kao projektu od strateške energetske važnosti, zbog čega je potpredsjednik SAD ozbiljno razgovarao i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Treba naglasiti da je ovaj projekt, nakon američke političke podrške, postavljen na visoko mjesto najvažnijih projekata Evropske komisije. Veoma je izgledno da će investicija koja se procjenjuje na oko 650 miliona eura u narednim godinama zaživjeti. Sam Bajden izjavio je da LNG terminal mora biti gotov do 2019.

Teme koje su se nametnule zasigurno su i one koje se odnose na navodno rusko naoružanje Srbije. Januš Bugajski (Janusz), politički analitičar iz Vašingtona i direktor Centra za strateške studije iz SAD, ocijenio je u izjavi za “Avaz” da oba događaja šalju jasnu poruku Moskvi da SAD ostaju aktivno angažirane na području Balkana i Turske te da ulogu Rusije gleda kao destabilizirajuću.

Vlada u Hrvatskoj

Što se tiče Obaminog prisustva na samitu G20, kako tvrdi Bugajski, američki predsjednik želi pokazati podršku Turskoj u borbi protiv IS-a, a pogotovo u vezi s rastućim samopouzdanjem Rusije na Bliskom istoku.

– Bajdenova posjeta Hrvatskoj u prvom redu je predviđena radi poticanja ove države na formiranje nove vlade te na konstruktivniju ulogu u regiji, posebno kada je riječ o BiH. Svakako, sastanak bi trebao proteći u znaku uspostavljanja energetske raznolikosti na ovom području putem projekta LNG terminala – mišljenja je Bugajski.

Server: Bajden je trebao i u Crnu Goru

Danijel Server (Daniel Serwer), profesor s Univerziteta „Johns Hopkins”, kratko nam je rekao kako smatra da je Bajden trebao upriličiti posjetu i Crnoj Gora, zemlji koja je na pragu ulaska u NATO. On, međutim, tvrdi da je dobro što potpredsjednik SAD ponovo dolazi u region.

danijel-server2

Server: Važna posjeta 

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close