PolitikaSvijet

SAD pogodila epidemija tifusa

SAD trebaju “humanitarnu intervenciju” – Zemlju je pogodila epidemija tifusa
Iako nije ni pod sankcijama i embargom, nema zamrznute račune i ima pristup svim lijekovima i građevnom materijalu da se pobrine za svoje stanovništvo, SAD je pogodila teška humanitarna kriza koju bi se vrlo lako mogla suzbiti. Međutim, umjesto da se pobrinu za svoje stanovništvo, lokalne i savezne vlasti radije upiru prstom u Kubu i Rusiju kao krivce za “humanitarni krizu” u Venezueli, tako tvrdi američki državni tajnik Mike Pompeo.

Naime, Katherine Mosqueira iz Los Angelesa izvještava da su beskućnici  pogođena tifusom, a ako u smislu zaraze se dosegne neka vrsta kritične mase, onda će epidemija utjecati i na ostatak stanovništva.

Tifus ili tifusna groznica, bolest koja datira iz srednjeg vijeka, trenutno je proglašena “krizom javnog zdravlja” u Kaliforniji. Populaciju beskućnika u ovoj američkoj saveznoj državi je zahvatila ova bakterijsku bolest. Atlantic je izvijestio da je od siječnja 2018. do veljače 2019. prijavljeno 167 slučajeva.

Simptomi tifusa uključuju visoku temperaturu, bolove u trbuhu i osip. Dok se ti simptomi mogu liječiti antibioticima, mnogi oboljeli beskućnici imaju malo povjerenja u zdravstveni sustav. Stoga zaraženi ne dobivaju odgovarajuće liječenje.

Do sada su izbijanja tifusa najviše zabilježena u centru Los Angelesa, gdje je populacija beskućnika iznimno velika, od kojih većina ne živi u skloništima.

Glenn Lopez iz Centra St. John’s Well Child & Family je rekao: “Higijenska situacija je užasna. To postaje poput okruženja Trećeg svijeta, gdje njihovi ljudski izmet kontaminira područja gdje jedu i spavaju”.

Tifus je zabilježen i među beskućnicima iz San Francisca.

Mark Thompson i Bret Burkhart su na posebnoj konferenciji razgovarali su o ovom pitanju.

“Krajem prošle godine je bilo oko  553 000 beskućnika. Četvrtina tih ljudi živi u Kaliforniji”, izvijestio je Mark Thompson.

Podsjetimo da je ovo službeni podatak o broju beskućnika kojeg je objavilo Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja a Sjedinjenim Državama, dok stvarni broj nije poznat.

“Kada govorite o bolestima i pitanjima vezanim za ovu populaciju, sada moramo brinuti i o tome. Moramo se pobrinuti za ovu zajednicu, inače ćemo vidjeti da se ti problemi prelijevaju na one od nas koji se samo pokušavam se baviti našim poslom”, dodao je Bret Burkhart.

Američki mediji su kratko izvijestili o ovoj humanitarnoj katastrofi, ali se vijest teško probija izvan granica Sjedinjenih Država jer je mreže blokiraju za druga područja.

Na primjer, informacija o epidemiji tifusa u Sjedinjenim Državama koju je objavio KT LA su u Hrvatskoj nedostupni, vjerojatno i šire u Europi i svijetu. Zato nas svaki dan bombardiraju vijestima o humanitarnoj krizi u Venezueli, zemlji koja prolazi tešku gospodarsku, društvenu i političku krizu, najvećim dijelom izazvanu napadima i pritiskom američke administracije.

Izvor nedostupan: KT LA

Dostupni izvori o humanitarnoj krizi: Atlantic / KGO Radio


NERMIN N. – Logicno.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close