PolitikaSvijet

SAD, Izrael i Jordan spašavju “Bijele kacige”, a idu za Njemačku, Britaniju i Kanadu

CNN je prije tjedan dana objavio vijest da će takozvane “Bijele kacige” s juga Sirije biti evakuirane, ali nije navedeno gdje. Sada, kada su borbe za oslobađanje južnih sirijskih pokrajina praktično gotove, aktivisti “Bijelih kaciga”, koji su u  slobodno vrijeme navodno “spašavali civile” i pravili propagandne uratke za zapadne medije, dok ostatak vremena provodili u borbama protiv vladinih snaga, znaju da bi se mogli suočili s kaznenim progonom zbog suradnje s agresorskim zemljama, prije svega s američkim i  britanskim obavještajnim službama. Stoga su tražili sve načine da ih se nekako izvuče s tog područja. Odlazak u Idlib nije bio opcija, jer taj teritorij kontrolira turska tajna služba MIT.

SAD, Izrael i Jordan izvukli Bijele kacige iz oslobođenog juga Sirije

Na kraju je ipak pronađeno rješenje. Na molbu Sjedinjenih Država je Izrael evakuirao 800  pripadnika “Bijelih kaciga” i članova njihovih obitelji,koje je potom uputio prema Jordanu, prenosi AFP.

“Bijele kacige su se našle u opasnosti zbog napredovanja režimskih postrojbi Bashara Al-Assada na jugu Sirije”, objavio je izraelski radio koji ističe da je operacija izvedena na zahtjev Washingtona i europskih zemalja.

Jordan je priopćio da će ovi da će “Bijele kacige” biti prebačene u Kanadu, Njemačku i Veliku Britaniju.

Al-Jazeera prenosi priopćenje izraelske vojske u kojem se naglašava “kako je pripadnicima “Bijelih kaciga”, koje su evakuirale osobe pod ruševinama zgrada koje je uništila sirijska vojska ili rusko zrakoplovstvo, režim prijetio zatvorom ili pogubljenjem”.

Vojska izraelskog režima je potvrdila da je provela evakuaciju “Bijelih kaciga” u “susjednu zemlju”, ne navodeći detalje, ističući kako ova operacija ne ukazuje na političku odluku Izraela koji odbija prihvatiti sirijske izbjeglice na svojem teritoriju.

“Radi se o iznimci i humanitarnoj gesti. Izrael zadržava svoju politiku neuplitanja u sukob u Siriji i dalje sirijski režim smatra odgovornim za sve aktivnosti na sirijskom teritoriju”, dodaje se u priopćenju Tel Aviva.

Službena jordanska novinska agencija je objavila je kako je “kraljevstvo dopustilo Ujedinjenim narodima da organizira prebacivanje 800 civila preko Jordana u pravcu zapadnih zemalja”, a “Bijele kacige” je nazvala “civilnim djelatnicima koji su područje pod kontrolom sirijske oporbe napustili nakon napada sirijske vojske”.

Podsjetimo, sirijska vojska je potpomognuta ruskim zrakoplovstvom, prodrla sve do granice pokrajine Quneitra, oslobodivši ranije pokrajinu Dara’a, odakle je protjerala teroriste koje su ranije podupirali SAD, EU, Izrael, Jordan i većina monarhija Perzijskog  zaljeva.

Ovom je kratkom ofenzivom ponovno uspostavljena kontrola nad granicom s Jordanom i okupiranim Golanom i situacija se u vojnom smislu vratila u razdoblje prije izbijanja rata 2011. godine.

CNN: SAD i saveznici će evakuirati “Bijele kacige” iz Sirije – Ne zna se gdje

Borbe ne jugu Sirije su gotove – Islamistička pobuna je ugušena i vraća se mir

 

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close