SAD će podržati političare u BiH koji se trude napraviti demokratske promjene

Povodom 4. jula Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država u Američkoj ambasadi u Sarajevu večeras je organiziran prijem za zvanice.
Ovaj događaj upotpunili su brojni gosti, a među njima zvanice iz diplomatskog, političkog, kulturnog vjerskog života, koji su ovaj veliki američki praznik čestitali zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD-a Filipu Rikeru (Phillip Reeker), te američkom ambasadoru u našoj državi Patriku Munu (Patrick Moon)

Ambasador Mun je u svom govoru kazao da uprkos nedostatku napretka u iznalaženju rješenja za ključna pitanja u protekle tri godine, Vlada SAD ostaje potpuno posvećena intergraciji BiH u Evropu.

– Ostajemo posvećeni dejtonskom principu jedne suverene funkcionalne BiH, sastavljene od dva dinamična entiteta i Distrikta Brčko i zasnovane na jednakosti tri konstitutivna naroda i ostalih. Nećemo odustati od svoje podrške multikulturalnoj BiH koja svoju snagu crpi iz svoje raznolikosti i uvažavanja vrijednosti drugih – kazao je Mun.

Naglasio je da će i dalje pružati podršku građanima i političarima, koji se trude napraviti demokratske promjene na miran način i koji su spremni da, kroz saradnju, ostvaruju zajedničke ciljeve.

Ambasador Mun je potcrtao da je optimista u vezi s budućnosti BiH zbog mnogih predanih i nadahnutih ljudi koje je susreo u protekle tri godine. Mun je istakao da je ovo bio ujedno i njegov oproštajni prijem, s obzirom da napušta ovu funkciju.

Prijemu u Američkoj ambasadi su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik RS Milorad Dodik, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, zatim specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, te brojne druge zvanice.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close