SAD bez prava glasa u UNESCO-u

Zbog odluke UNESCO-a da primi Palestinu kao punopravnu članicu, SAD je prestao plaćati članstvo te ostao bez prava glasa i ugrozio brojne projekte ove organizacije

SAD je izgubio pravo glasa u UNESCO-u, jer nisu već dvije godine platili članstvo protestujući zbog odluke ove organizacije da prihvati članstvo Palestine.

Prema UNESCO pravilima, SAD su imale rok do petka ujutro da obnove plaćanje ili da podnesu objašnjenje za svoje dugove. Nijedno od toga nije se desilo, i SAD je izgubio pravo glasa automatski, rekao je za agenciju AP UNESCO-ov zvaničnik koji nema ovlasti da govori javno.

Gubitak prava glasa za SAD znači da ne može učestvovati u donošenju finansijskih odluka organizacije koja je najpoznatija po projektima u oblasti kulure i zaštite kulturnog naslijeđa u svijetu. Između ostalog, među spomenicima koji su pod zaštitom UNESCO-a je Kip slobode u New Yorku, ali i Stari most u Mostaru.

Da bi ponovo dobio pravo glasa, SAD bi trebao platiti milione dolara.

Godišnje SAD je plaćao UNESCO-u 80 miliona dolara, što je 22 posto od cjelokupnog budžeta ove organizacije kojoj je sada budžet izuzetno oštećen, te je to uticalo na neke od projekata među kojima je i onaj koji se tiče istraživanje Holokausta, projekat koji su inicirali Amerikanci.

Mnogi u Washingtonu su zabrinuti ovakvim razvojem situacije u kojoj je Amerika ostala bez prava glasa u ovako utjecajnoj organizaciji. Istovremeno, mnogim kritičarima je ovo dobar povod da ukažu na zakon koji nalaže svim vladinim agencijama u Americi da ne mogu finansirati UN agencije u kojima je članica Palestina.

UNESCO, pored aktivnosti na zaštiti kulturnog naslijeđa, značajan je i zbog angažmana u borbi protiv ekstremističkih organizacija. Također je uključen u rješavanje pitanja kao što je nedostatak pitke vode u svijetu, edukacija djevojčica, borba protiv siromaštva, te promovisanje slobode govora.

tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close