Šaćirbej: NATO dao signal da neće spriječiti Srebrenicu

Bivši ministar spoljbni poslova BiH, Muhamed Šaćirbej u razgovoru za N1 tvrdi da je „BiH prodana u Daytonu“, da je Ričard Holbruk ucijenio Aliju Izetbegovića da mora da potpiše Sporazum, ali I da su svi još u junu 1995. godine znali šta se sprema u Srebrenici, ali da je NATO dao signal da to neće spriječiti.

„Nije tu bilo pitanje ko će izgubiti rat, nego kako će BiH preživjeti ako se on nastavi. Holbruk je tada zaprijetio predsjedniku da ako Dejton propadne, BiH će biti kriva. Zbog toga je prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović potpisao sporazum“, rekao je Šaćirbej.

On tvrdi da nisu svi bošnjački političari u Sarajevu znali da se priprema Srebrenica.

“Ne mislim da su svi znali za Srebrenicu, ali znalo se još u junu da se on sprema. NATO je imao odgovornost da odbrani taj grad, a holandski bataljon je najmanje devet puta upozoravao NATO da spriječi Mladićev ulazak u Srebrenicu. Nikada nisu dobili odgovor, a Milošević je dobio zeleno svjetlo da uđe tamo, odnosno Mladić sa vojnicima“, kaže Šaćirbej.

On tvrdi da je “u Daytonu je rečeno ovako: Prihvatite da Srebrenica pripadne RS, ili će pregovori propasti“.

„Milošević i Mladić su tražili tri enklave, odnosno Srebrenicu, Žepu i Goražde, a kada su spremali napad dobili su signal od NATO-a da oni to neće spriječiti”, tvrdi on I dodaje da je za to znao I Jovica Stanišić koji je „radio kao dupli agent za SAD”.

On je rekao da je iako je tačno da je „mir  izuzetna stvar, pogotovo za one koji su živjeli pod najgorim okolnostima“, ali da u Dejtonu „nije izdana samo BiH nego I vrijednosti za koje se zalagala Evropa i SAD“.

“U knjizi State Departmenta ‘Tajna istorija Daytona” upotrebljavaju se izrazi koji se obično koriste za poker stolom, jer Dejton je bio igra pokera. SAD su smatrale da ne mogu da prihvate blef Miloševića, ali morali su i slomiti Izetbegovića, koji nije uvijek bio svjestan igre. Ta igra, u većini slučajeva bila je protiv interesa BiH, ali i protiv cijele regije, pa i Srbije. Vidimo šta se desilo poslije. Holbruk je dao novi život Miloševiću, a poslije toga Srbija se promijenila na gore”, kaže Šaćirbej.

Šaćirbej kaže da BiH danas „treba zapadnim silama zbog Sirije, ISIS-a, Putina u Ukrajine“.

„Svi upotrebljavaju ono što se desilo u BiH i u Dejtonu, da pokušaju da podijele te zemlje i stave novi koncept politike. To znači omogućiti etničke politike u tim zemljama, odnosno politike zasnovane na strahu i mržnji. To je omogućeno Dejtonom, a BiH će zapadu koristiti kao model kako treba da izgleda ukrajinski ili sirijski scenario“, kaže Šaćirbej.

(NN/N1)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close