Općine BiHPolitika

Sabahudin Sinanović: A-SDA može i da ne bude u Vladi ZDK

RAZGOVOR SA: SABAHUDIN SINANOVIĆ PREDSJEDNIK OO ASDA DOBOJ-JUG


ZOS RADIO: Gospodine Sinanoviću, otkud vi u politici i otkud u ASDA ?

Sabahudin Sinanović: Dobro pitanje, i hvala Vam na ovom pitanju. Evo da javnost zna, ja sam jedan od prvih inicijatora ASDA u ZDK. Dakle, nije to baš odjednom, ali sam vjerovatno u fokus javnosti došao ove godine, jer sam bio kandidat na Općim izborima 2018.

ZOS RADIO: Kako ocjenjujete rezultate proteklih Općih izbora i da ste li zadovoljni ostvarenim rezultatima ASDA ?

Sabahudin Sinanović: Mi smo djelimično zadovoljni, kada su u pitanju rezultati koje je postigla OO Doboj-Jug imamo porast glasova na nivou općine gledajući uporedno unazad rezultate izbora 2014., izbora 2016. i ovih zadnjih 2018. godine. Kada je riječ o rezultatima ASDA na nivou Zeničko-dobojskog kantona, ASDA je dobili dva zastupnika u Skupštini, kao i u prošlom sazivu Skupštine, ali došlo je do pada broja glasova u nekim općinskim organizacijama, što bi trebala svakako pokazati i detaljna analiza vrha stranke, kako i zašto je došlo do toga. Na nivou države ASDA i ima jednog zastupnika u Parlametnu BiH što je rezultat na nivou 2014. godine, i moram istaći da imamo najbolje i najznačajnije rezultate u Unsko-sanskom kantonu i tamo je i Premijer kantona iz ASDA. 

ZOS RADIO: Da li je ASDA dio nove Skupštinske većine u ZDK ?

Sabahudin Sinanović: Pregovori i razgovori oko nove Vlade su u toku, mi smo podržali izbore za rukovodstvo Skupštine ZDK, i ova stranka je za promjene, promjene na bolje, ali ne po svaku cijenu. ASDA je jedina stranka od ovih stranaka koje su sada se okupile oko nove većine u ZDK, koja je prije izbora podržala kandidata SDP-a Denisa Bećirovića za člana predsjedništva BiH. Ostale stranke DF, Naša stranka i Nezavisni blok, pa ako hoćete i SBB su imale svoje kandidate za člana predsjedništva. I naravno da moramo biti uvažavani i poštovani kao takvi od strane stranaka koje će voditi ovu koaliciju, ukoliko tako ne bude, onda ASDA može i da ne bude u Vladi ZDK. 

ZOS RADIO: Možemo li očekivati i ministra  u novoj Vladi ZDK iz Doboj-Juga ili Tešnja ispred ASDA ?

Sabahudin Sinanović: Dobro pitanje, znate, normalno da je općinske organizacije Doboj Jug i Tešanj blisko sarađuju, mi smo naslonjeni jedni na druge i u predizbornoj kampanji smo imali zajedničke aktivnosti. Dakle, postoji velika vjerovatnoća da se tako nešto dogodi ukoliko budemo u vlasti. Kao što i sami vidite u toku su intezivni međustranački dogovori i naši unutarstranački razgovori i ide se u prijedloge za kandidate. Mi smo spremni.  

ZOS RADIO: Planovi i aktivnosti u narednom periodu ? 

Sabahudin Sinanović: Na lokalnom nivou nama je važno da nastavimo sa pripremama za predstojeće lokalne izbore. I idemo u tom pravcu da što spremnije dočekamo ove izbore 2020. godine.

Izvor: ZOS RADIO

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close