PolitikaRegion

SAA: BiH na pragu novog koraka ka Evropi!

U Briselu 28. aprila

Bosna i Hercegovina najvjerovatnije će 28. aprila u Briselu ispuniti još jedan uvjet na svom evropskom putu. Na taj dan bit će održan posljednji sastanak pregovaračkih timova za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), nakon čega će uslijediti i potpis, potvrdio je za „Avaz“ šef bh. pregovaračkog tima Hamdo Tinjak.

Čeka se potvrda

– U Briselu je 28. aprila posljednji sastanak pregovaračkih timova. Tada će najvjerovatnije biti potpisana adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije. No, konačni potpis je pod upitnikom zato što se još čeka kontraprijedlog Evropske komisije koji treba odobriti Vijeće ministara BiH. Ako se sve to uspije završiti do 28. aprila, onda ćemo tada u Briselu potpisati prilagodbu SAA – pojasnio je Tinjak.

hamdo-tinjak-0804

Tinjak: Čekamo zvanični kontraprijedlog EK

Bosna i Hercegovina u tom će slučaju biti korak bliže prema dobivanju statusa kandidata za članstvo u EU, s obzirom na to da je pitanje adaptacije SAA jedno od osnovnih, na kojem je Evropska komisija insistirala.

Kada je riječ o uvjetima koji su predviđeni adaptacijom, saznajemo da je Evropska komisija djelimično prihvatila zahtjeve koje je naš pregovarački tim postavljao.

U procesu pregovaranja BiH je tražila fazno prilagođavanje primjene uvjeta s Hrvatskom. Od deset poglavlja SAA najveći pregovori između BiH i Evropske komisije vođeni su u dijelu koji govori o slobodnoj trgovini.

Carinski ustupci

Fazna prilagodba u tom smislu podrazumijeva usaglašavanje liste proizvoda za koje će Bosna i Hercegovina, postepeno u periodu od pet godina, davati carinske ustupke do potpune liberalizacije trgovine s Evropskom unijom.

– Dogovorena je fazna prilagodba SAA, dakle bit će uveden sistem kvota, ali samo za najosjetljivije grupe proizvoda. U njih spadaju mlijeko i mliječni proizvodi, određene vrste mesa i mesnih prerađevina – naglasio je Tinjak.

Kompromis u finalu

Kako saznajemo, još je sporno trajanje parcijalnog prilagođavanja. Evropska komisija, najvjerovatnije, neće prihvatiti zahtjev BiH da se prilagodba odvija u narednih pet godina. Očekuje se uspostavljanje kompromisa u finalu pregovora, a na obostrano zadovoljstvo.

Autor: E. HALIMIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close