-TopSLIDEBiHPolitika

Sa 23 glasa za potvrđeno Vijeće ministara BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je izglasao novo Vijeće ministara BiH na čelu sa predsjedavajućom Borjanom Krišto (HDZ BiH). Pojašnjeno je da zastupnici imaju pravo glasati bez obzira da li su i kandidati za sastav Vijeća ministara BiH, kao i da se glasa u paketu. Zamjenici Borjane Krišto su Zukan Helez i Zoran Tegeltija. Za je glasalo 23 zastupnika, a protiv 19 zastupnika. Protiv su glasali zastupnici SDA (9), DF (3), opozicije iz RS-a (5), Jasmin Emrić (NES) i Zlatko Miletić (ZNG). 

Potvrđeno je imenovanje: Elmedina Konakovića za ministra inostranih poslova (NIP); Zorana Tegeltije za ministra finansija i trezora (SNSD); Staše Košarca za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (SNSD); Davora Bunoze za ministra pravde (HDZ); Edina Forte za ministra komunikacija i transporta (Naša stranka); Dubravke Bošnjak za ministricu civilnih poslova (HDZ); Nenada Nešića za ministra bezbjednosti (DNS); Zukana Heleza za ministra odbrane (SDP BiH); Sevlida Hurtića za ministra za Ijudska prava i izbjeglice (SNSD-SDP).

Potvrđeno je imenovanja: Josipa Brkića za zamjenika ministra inostranih poslova (HDZ); Muhameda Hasanovića za zamjenika ministra finansija i trezora (SDP); Ljiljane Lovrić za zamjenicu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (HDZ); Elvira Mahmuzića za zamjenika ministra pravde (SDP); Ognjena Janjića za zamjenika ministra komunikacija i transporta; Marijane Mojić za zamjenicu ministra civilnih poslova; Ivice Bošnjaka za zamjenika ministra bezbjednosti (HDZ); Aleksandra Goganovića za zamjenika ministra odbrane; Slavena Galića za zamjenika ministra odbrane (HDZ); Duške Jurišić za zamjenicu ministra za Ijudska prava i izbjeglice (Naša stranka).

Novi saziv Vijeća ministara BiH položio je zakletvu pred domom čime je sjednica okončana. 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close