PolitikaSvijet

S 250 000 milijardi dolara duga svijet srlja u globalnu krizu

Poznato je da vlade podižu poreze kako bi se nosile s rastućim troškovima. Na drugoj strani ljudi, kako bi pokrili svoj troškove, sve više su prisiljeni uzimati  kredite. Prema većini financijskih stručnjaka je problem duga tako velik da može dovesti do globalnog ekonomskog kolapsa epskih razmjera.

Prema najnovijem istraživanju za međunarodnog instituta za financije Global Debt Monitor, iznos duga u svijetu je tijekom prvog tromjesečja 2018. godine rastao po najvećoj stopi u protekle dvije godine. Rast je iznosio 8 000 milijardi dolara i dosegao novi rekord od 247 000 milijardi dolara, dok je 31. prosinca 2017. godine iznosio 238 000 milijardi dolara. To je do 30 000 milijardi više nego na kraju 2016. godine.

Globalni dug je nevjerojatan i dosegao je razinu da se većina dugova nikada neće vratiti. Ali vlade nastavljaju podizati potrošnju i dugovi se gomilaju. Budućnost svjetske ekonomije izgleda tmurno. Postoji više nego dovoljno ekonomskih podataka koji govore da bi moglo doći do ekonomskog kolapsa i pada tržišta dionica već ove godine.

Američki stručnjak Bill Gross je 2017. izjavio “kako je njihov visoko zaduženi financijski sustav sličan kamionu punog nitroglicerina na neravnoj cesti”. Jedan pogrešan potez i cijela sve bi se moglo urušiti, piše portal Epic Economist. Jednom kada ovaj mjehur pukne, to će baciti svijet u financijsku krizu epskih razmjera kakvu nitko nikada vidio.

Financial Times piše kako postaje jasno da je globalna monetarna politika upala u zamku duga kojeg je sama stvorila. Ići i dalje trenutnim monetarnim putem je neučinkovit i sve opasniji posao. No, preokret uključuje velike rizike. Razumije se da izgledi za još jednu krizu rastu i bit će sve veći.

Epic Economist je objavio video o pojedinostima s kojima bi se mogli suočiti. Sve je prilično jednostavno, ali još uvijek nitko ne shvaća da će na kraju za financijsku katastrofu biti krive vlada i oni koji i dalje gledaju na svoje vladare ili elite da riješe njihove probleme.

“Radi se o uzimanju novca od nas i prenošenju u državne blagajne. A onda se novac iz vladinih riznica prebacuje u ruke elite. To je igra koja se odvija generacijama i vrijeme za čovječanstvo kaže: “Sad je dosta!”, piše Epic Economist.

Budućnost globalne ekonomije ne izgleda obećavajuće, barem ne zbog velike količine duga i bogatstva koje obični ljudi dragovoljno predaju u ruke svojih gospodara. Živimo u ekonomskom ropstvu i dok čovječanstvo to ne shvati, jedina alternativa je ekonomska kriza.

Bilo je malo iznenađenja kada je poznati američki ekonomist Ben Shalom Bernanke, bivši predsjednik američkog Vijeća guvernera Sustava federalnih rezervi od 2006. do 2014. godine, izrazio zabrinutost zbog nemogućnosti američke vlade da smanji potrošnju. Je ju ovo upozorenje upućeno Amerikancima i da se sami zaštite od sljedeće financijske krize?

Postoje načini pripreme za financijsku krizu, iako bi trajna i nesreća globalnih razmjera mogla zakomplicirati stvari. Ali još uvijek postoje načini za pripremu, ali za to treba otvoreni i obrazovani um. Ako i dalje vjerujete da vlada i svjetske elite rade u vašem najboljem interesu, vjerojatno i ne predviđate globalnu gospodarsku krizu, pa se i ne pripremate na nju.

“Ako smo naučili nešto proučavajući povijest nesreća, to je ovo da su oni koji su bili spremni imali bolje šanse za preživljavanje od onih koji se nisu pripremili”, kaže Tess Pennington , autorica knjige “The Prepper’s Blueprint – Vodič korak po korak koji će vam pomoći u bilo kojoj katastrofi”.

VIDEO – Epic Economist

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close