Ruski portal slučajno objavio brojke koje je Putin proglasio državnom tajnom

Slučajno su objavljeni podaci koji možda mogu dokazati da Rusija stvarno ratuje na ukrajinskom tlu

I dok Rusija i dalje poriče da se njene trupe bore u ukrajinskom sukobu, ugledni ruski web portal Delovaya Zhizn (Poslovni život) naizgled je slučajno objavio tajne podatke o detaljima smrti i ozljeda ruskih vojnika u “Istočnoj Ukrajini”.

 

Portal, koji uglavnom pokriva teme vezane uz tržište, finansije i slobodno vrijeme, objavio je tekst pod naslovom “Povećanje isplata vojsci u 2015. godini”, koji na prvi pogled ne djeluje kontroverzno. Međutim, čini se kako se u članku pojavljuju detalji o broju smrti ruskih vojnika, kao i podaci i ozlijeđenima. Sadržaj je žurno uklonjen, ali prije toga ga je uspio spremiti ukrajinski časopis Novy Region, prenosi Independent.
Infromacije procurile unatoč zakonu o državnoj tajni

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u svibnju da sve vojne smrti moraju ostati državnom tajnom. Ranije su samo smrti u vrijeme rata bile klasificirane kao državna tajna. Tada je Putinov glasnogovornik zanijekao da je odluka povezana s konfliktom u Ukrajini, navodeći da su promjene zakona samo di “poboljšanja zakona o državnoj tajni”.

 

Međutim, informacije koje su procurile otkrivaju da porodici primaju tri miliona rubalja (oko 37.700 eura) kao naknadu za smrt vojnika u vojnoj akciji, dok oni koji su ozlijeđeni dobivaju 1 i pol miliona rubalja (oko 18.800 eura).

 

“Naknada od 1.800 rubalja zamišljena je za “borce” s ugovorom za svaki dan njihove prisutnosti u zoni sukoba”, nastavlja Forbes s prijevodom ruskog teksta. Od 1. februaru 2015. godine novčana je naknada, prema objavljenim podacima isplaćena obiteljima poginulih vojnika (njih više od 2.000) te vojnom osoblju s teškim ozljedama (njih 3.200).

 

Podaci idu u prilog tvrdnjama da Rusija sudjeluje u ratu

 

James Nixey, voditelj programa za Rusiju i Euroaziju u organizaciji Chatham House koja se bavi međunarodnim odnosima kaže da je ovo curenje informacija samo još jedan “čavao u lijesu” u dokazivanju ruskog angažmana u vojnim akcijama u Ukrajini.

 

“Ne mislim da je ovo išta novo. Postoje dokazi u obliku fotografija, satelita i osobnih svjedočanstava koji pokazuju da je Rusija uključena u vojnim akcijama u Ukrajini”, kaže Nixey i dodaje da je nemoguće izbjeći pogreške i curenja informacija u ovakvim slučajevima te da ove informacije idu na ruku onima koji tvrde da Rusija nije samo zainteresirana za rat Ukrajini, nego da je jedna od strana u tom velikom međunarodnom ratu.

 

(Telegram.hr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close