Rusi nisu podržali suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Sjedinjene Američke Države nastavit će svoj odlučan angažman u Bosni i Hercegovini – poruka je koju je visoki predstavnik Vanentin Inzko dobio tokom susreta s zvaničnicima u Vašingtonu.

(Avaz – Razgovarao: Sead Numanović)

U intervjuu za „Dnevni avaz“ on je naveo da se susreo, između ostalih s senatorom Benjaminom Cardinom.

Brojni razgovori

– On je iskusni političar, bio je više puta u BiH i zna sve detalje situacije. Razgovarao sam i s zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Bryan Hoyt Yeeem. I oni, kao i ostali sagovornici istakli su da će se SAD nastaviti odlučno angažirati u BiH – rekao je Inzko.

Koje su poruke sastanaka? Šta kažu Amerikanci? A šta ste Vi rekli?

– Amerikanci će sami reći šta misle, ne bih da govorim u njihovo ime. Moj stav je da situacija u BiH nije dobra. Da reforme nazaduju. Osjećam zaista nastavak njihovog opredjeljena za BiH. Razgovarao sam i s Rosemary diCarlo, koja je sada u misiji SAD pri UN, a isto tako dobro poznaje prilike u BiH. I ona mi je potvrdila da Amerikanci ostaju uz BiH.

Volio bih, ipak, čuti šta su Vam rekli Amerikanci, obzirom da je njihova politika sada da situaciju u našoj zemlji prate kroz prizmu približavanja EU.

– Nemojte da prenosim stavove SAD. Oni to mogu sami. I OHR snažno podržava integracije BiH u EU i to stalno ističemo. BiH je u Evropi i ona treba imati evrospku perspektivu. Grci imaju dva značenja za „proširenje“. Jedna znači širenje, primanje novih članova, a druga „zaokruživanje“. Evropa nije zaokružena ni cijela bez članstva BiH.

Ja sam se rodio na „mrtvoj granici“ Željezne zavjese. Sada je Evropa bolje mjesto nego je tada bila i BiH ima svoju poziciju i pripada tom boljem mjestu.

Ako se zalažete za ulazak BiH u EU i snažno podržavate politiku Unije u BiH, kako rekoste, to znači da se zalažete i za zatvaranje OHR-a što prije?

– Preduslov zatvaranja OHR-a je ispunjenje 5 + 2 uslova i ciljeva. I o tome sam ovdje u SAD razgovarao s američkim i zvaničnicima UN. Samo Upravni odbor Vijeća za provedbu mira može odlučiti kada će se i kako zatvoriti OHR.

U svom izvještaju UN naglasili ste da se situacija u BiH stalno pogoršava. Da li to znači da je trenutna politika međunarodne zajednice pogrešna?

– Komesar za proširenje EU Štefan Fule ne tako davno rekao je da „mi moramo rekalibrirati pristup BiH“. Zamjenica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Victoria Nuland u jednom je svom govoru iznijela i stav da „moramo ponovo analizirati načine na koje se bavimo BiH“. Dakle, sada je odlučan trenutak. Imamo izbore u EU za novi saziv Evropskog parlamenta. U oktobru ćemo dobiti novu Evropsku komisiju. Tada će se održati i novi izbori u BiH.

Pogrešna priča

Postoji li strah da se izbori u BiH neće održati. Situacija postaje sve gora, Dodik sve češće prijeti referendumom…?

– Mislim da je priča o „referendumu“ pogrešna. To što Dodik priča o Sudu i Tužilaštvu BiH pogrešna je priča. Ta su tijela sastavni dio državnih institucija i ona se moraju poštivati. Mirovni se sporazum ne može podrivati i entiteti moraju podržavati državu BiH. To je dejtonska odredba.

Isto važi i za zakon o prebivalištvu. Ono se mora riješiti na državnom nivou.

Referendum nije rješenje. Posebno ne kada se radi o državnim tijelima i ovlastima. Svi otvoreni problemi moraju se rješavati na državnom nivou u dijalogu i uz poštivanje i razumijevanje sagovornika.

U Dejtonu je potpuno jasno rečeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i to je prava adresa gdje se ljudi mogu obratiti. Referendum nije pravi postupak.

Vi ste u posljednih nekoliko mjeseci u svojoj komunikaciji s glavnim gradovima država koje su Vam nadređene upozoravali da će Dodik iznenada provesti referendum. Je li tačno?

– U svojim izvještajima uvijek sam govori oda Dodik priča o tome. Govorio sam da mi odbacujemo tu secesionističpku retoriku. Uvijek sam upozoravao međunarodnu zajednicu i privlačio pažnju na taj problem. Bukvalno sve države su tokom rasprave o BiH u UN podržavale suverenitet i teritorijalni integritet, osim Rusije. Međunarodna zajednica osudila je tu priču o referendumu, koja dolazi iz RS. Postoji opasnost, međutim, ako političari nastave ovako pričaju, pa sam na to upozoravao svo ovo vrijeme.

Stav Rusije

Rekoste da Rusija nije podržala suverenitet i teritorijalni integritet BiH. O čemu se radi? Šta su to oni rekli?

– Ne bih želio govoriti u njihovo ime. Neka Rusi kažu šta misle. Njihov govor je na internetu. Žao mi je što je predstavnik te zemlje, kada je govorio o konstitutivnim narodima u BiH govorio o Srbima, Hrvatima i Muslimanima. A to je pogrešno. Ta kategorija ne postoji, a oni su je stalno pominjali. Ali, molim Vas, pogledajte ruski govor.

Ipak, šta ako Dodik provede referendum? Šta ćete uraditi?

– Ne bih odgovarao na hipotetička pitanja. Ako se ikada povuče taj potez, međunarodna zajednica će reagirati.

A imate li podršku međunarodne zajednice da poništite Zakon o prebivalištu RS?

– Koliko znam, taj zakon ne postoji. Postoji neka odluka Vlade RS…

Hoćete li tu reagirati, onda?

– Mislim da smo mi, međunarodna zajednica, jasno rekli šta mislimo. EU je u dva navrata naglasila da može prihvatiti samo zakon o prebivalištu na državnom nivou. Taj zakon postoji od 2002. možda on nije dobro odgovorio na sve detalje, ali ministarstvo za civilne poslove može urediti pitanja i pravilnicima.

Već više od pet godina ste visoki predstavnik. Jeste li se umorili, je li Vam dosadilo, kliko Vas pogađaju gotovo stalne prozivke za nerad… ili su Vam ruke vezane i ne možete uraditi ništa, a željeli bi ste… koliko stoji stav da ne možete odstupiti jer se time više ne bi mogao izabrati novi visoki predstavnik, obzirom na ponašanje Rusije na globalnoj političkoj sceni?

– Ne krijem da sam dosta puta frustriran. Ali, kada se umorim, onda odem u neke vaše sredine gdje su uspješni ljudi, gdje ima svijetlih primjera, družim se s narodom i to me ohrabruje.

Kada imate razgovore s mladim ljudima NVO sektorom, ideš u uspješne općine, posjetiš firme u Vitezu, Goraždu, Hercegovini… Kada čuješ da je bosanac napisao prošle godine najbolju knjigu na njemačkom, kada je najbolja Austrijanka u oratorstvu, Bosanka od 17 godina. To daje snagu. Kao i otvaranje Vijećnice, uspjesi nogometne reprezentacije.

A kada je u pitanju izbor novog visokog predstavnika, to nije stvar o kojoj trebam govoriti. O tome odlučuje PIC. To je sve što mogu reći.

U oktobru su ibori u BiH. Nadamo se da će tada biti političara koji će raditi u dobrobit svojih naroda i cijele BiH. Ako budemo imali takve partnere, to će biti dobro za sve.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close