-TopSLIDEBiHPolitika

Rudari opet na ulicama: Ponovljeni zahtjevi

Hiljade rudara opet su izašli na ulice tražeći svoja prava nakon što je Elektroprivreda BiH odbila prihvatiti sporazum koji su postigli sa resornim ministarstvom.

Nezadovoljni rudari okupljaju se ispred direkcija u Tuzli, Kaknju, Brezi i Zenici. Sa rudarima su ovaj put i njihove porodice, prenosi N1.

U organizaciji Sindikata radnika zaposlenih u rudnicima FBiH ispred Uprave rudnika Kreka održan je protestni skup u znak podrške rudarima koji su u štrajku nekoliko dana. Rudari su zapalili 101 baklju za 101 godinu Husinske bune.

Protestnom skupu su se pridružili osim uposlenih u rudnicima, rudara i njihovih porodica i građani. Skup je počeo bakljadom i intoniranjem himne BiH, prenosi FTV.

Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu.

Također, traže i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora, potpunu realizaciju Sporazuma koji su Sindikat i EPBiH potpisali 19. maja, smjenu generalnog direktora EPBiH Admira Andelije i direktora rudnika koji su u primjenu stavili pravilnike o radu i radnom učinku te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji BiH u visini od 1.000 KM.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close