Ruben Atoyan: BiH neće dobiti novac MMF-a bez reformi!

Finansijska pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u obliku kreditne podrške dogovorenim politikama, što znači da možemo podržati samo snažne politike i reforme, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz” Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

– Do danas smo u BiH vidjeli samo limitiran napredak u provođenju politika koje su dogovorene u okviru stand-by aranžmana – kaže Atoyan.

Svima je jasno da uplata tranše kredita MMF-a od 134 miliona KM ovisi o formiranju vlasti, koja će, naravno, hitno morati ući u provođenje politika i reformi na koje se ranije obavezala.

Tako su tranše neophodnog kredita još nedostupne. Ako se nastavi kriza formiranja vlasti, mogla bi kasniti isplata socijalnih davanja. Obeshrabrujući su i neuspješni sastanci lidera koalicionih partija, piše “Avaz”.

– Naša zvanična politika ne dozvoljava da komentiramo politička dešavanja u zemljama članicama. Ali, politike dogovorene u okviru stand-by aranžmana imale su za cilj zauzdavanje tekuće potrošnje Vlade. U to se uključuju i troškovi za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, unapređivanje poštivanja poreznih propisa i borba protiv poreznih prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora – kaže Atoyan.

Rezidentni predstavnik MMF-a još jedanput je naglasio da će brzo formiranje novih vlada zasigurno olakšati dijalog o politikama.

– No, da bi Fond ponovo počeo finansijski pomagati BiH, bit će potrebno provesti dogovorene reforme – kazao je na kraju Atoyan.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close