-TopSLIDEBiHPolitikaRegionSvijet

Roy Gutman: ‘Trebamo se plašiti, Sud bi mogao smanjiti kaznu Mladiću! Nikad nisu razmatrali početak rata…’

Tribunali ove vrste nisu savršeni mehanizmi pravde. Jedan od problema tog suda je to da ne sastavljaju cijelu sliku zbog načina na koji prikupljaju dokaze – smatra Roy Gutman i izražava sumnju da bi konačna presuda za Ratka Mladića mnoge mogla iznenaditi


Ne prejudiciram, ali svašta se može desiti u presudi Ratku Mladiću! Haški tribunal nikad nije razmatrao početak rata u BiH! Sudije donose presude na osnovu predrasuda! Biden će imati razumijevanja za BiH! Ne znam da li će aktivno biti uključen, nije BiH visoko na listi njegovih prioriteta! – rekao je sinoća za Face TV Roy Gutman, američki publicista, novinar, dobitnik Pulitzerove nagrade za izvještavanja iz rata u BiH.


Konačna presuda Ratku Mladiću bit će izrečena u utorak, 8. juna, a Gutman naglašava i da “velike države ne zanimaju problemi, što vidimo na primjeru Sirije”…


– Režim manipuliše javnošću, podržavaju ekstremiste. Obama je zanemario rat u Siriji i tu strašnu patnju. Tako svijet funkcioniše! Mi novinari imamo obavezu da skrećemo pažnju javnosti na ovakve stvari. Javnost mora reagovati, a onda će eventualno reagovati i lideri. U Haagu ima poštenih sudija, a ima i onih koji su se pokazali nekompetentnim. Nisu vidjeli šta je šira, a šta detaljnija slika. Donose presude na osnovu predrasuda. Oprezan sam kada je riječ o konačnoj presudi. Sud bi mogao smanjiti kaznu Mladiću!


– Haški tribunal nikad nije razmatrao početak rata u BiH, etničko čišćenje, nisu sudili o tim događajima. Tužioci su pokušali pokrenuti taj predmet, ali sudije to nikada nisu prihvatile. Sud nije imao dovoljno svjedoka na samom početku rata. Tužno je što je do toga došlo. Tribunali ove vrste nisu savršeni mehanizmi pravde. Jedan od problema tog suda je to da ne sastavljaju cijelu sliku zbog načina na koji prikupljaju dokaze – smatra Gutman, a kompletan razgovor pogledajte u priloženom videu.

(DEPO PORTAL/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close