Rođenje Muhameda a.s. – 12. Rebiu-l-evvel

Rebiul-evvel je treći mjesec u hidžretskom kalendaru. Za većinu muslimana posebno je interesantan 12. dan u tom mjesecu jer asocira na rođenje posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s. Međutim, 12. rebiul-evela, uz to što je na taj dan rođen Muhammed, s.a.v.s, 12. rebiul-euvela je došao u Medinu tako okončavši hidžru, a i njegovo preseljenje na ahiret desilo se upravo tog dana. To je zasigurno datum značajan za cjelokupnu svjetsku povijest. Poslanikovo, a.s., rođenje, zatim njegova hidžra iz Meke u Medinu i njegovo preseljenje obilježili su nova poglavlja u svjetskoj a posebno u povijesti islama.[1]

 

Muhammed a.s. je rođen, u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po Isa a.s., što odgovara 12. rebiu-l-evelu. Abdullah, otac Muhammeda a.s. je umro dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preselila kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed a.s. provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka (majka po mlijeku). Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

 

U godini u kojoj je rođen posljednji Poslanik, desilo se čudo, koje je podsjetilo ljude da je došlo vrijeme njegova dolaska, a samim time i rušenja tvrđava: zla, nasilja, širka i kufra. U toj godini je, nasilni vladar Habeše, po imenu Ebreha, odlučio je da sruši Ka'bu. Šejtan mu je, uljepšavši tu namjeru, rekao: ”Ti si jak i imaš snažnu vojsku. Arapi su nomadi koji nemaju ništa od toga. Idi i sruši Ka'bu i niko ti se u tome neće moći suprotstaviti.” On, usiljeni Ebreha, pripremi slonove i vojsku.

 

Kada se primakao Meki, njeni stanovnici su pobjegli na brda, ostavljajući Ka'bu i svoje kuće bez čuvara. U tome je upravo i mu'džiza, jer da su se stanovnici Meke suprotstavili Ebrehi i da je on bio poražen, svi bi kazali da je to njihovom zaslugom i hrabrošću. Pa čak da je ostao i jedan čuvar, o njemu bi se pričale legende. Ali, Allahova dž.š., odredba je bila da Ka'ba ostane sama i bez ljudske zaštite. Kada se Ebreha našao naspram Ka'be koju niko od ljudi nije štitio, desila se mu'džiza, kada su nebo prekrile male ptice, koje su bacavši kamenčiće razbile Ebrehinu vojsku. O tome govori Sura El-Fil: „Zar nisi čuo šta je sa vlasnicima slona Gospodar tvoj uradio! Zar lukavstvo njihovo nije omeo, i protiv njih jata ptica poslao, koje su na njih grumenje od gline pečene bacale, pa ih On kao lišće koje su crvi istočili učinio!“ (El-Fil, 1-5)

Opširnije:
Autor – Hatib: h Zekerijah-ef. Čajlaković
Rebiu-l-evvel i rođenje Muhameda a.s.
___________

Rebiul-evvel kroz tri znaka

(Preporod.com)

Mjesec rebiu-l-evvel nas svake godine podsjeti na rođenje posljednjeg Poslanika Muhammeda, a.s..

Muhammed, a.s., je rođen u Mekki, u zoru, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20.aprila 571. god. Ibn Said prenosi da je Poslanikova majka Amina rekla: „Kada sam ga rađala, porađala sam uz njega ogromnu svjetlost, od koje su zablistali dvori Šama.“

Prilikom rođenja Muhammeda, a.s., desili su se neki čudni događaji u svijetu koji su bili predznaci njegovom poslanstvu :

-srušilo se četrnaest tornjeva Ksersovog dvorca u Perziji,

-ugasila se vatra koju su godinama obožavali obožavaoci vatre,

-srušile su se crkve oko jezara Savit.

Muhammed, a.s., je rođen u vrijeme koje je bilo nepogodno za izgrađivanje ljudskog društva. Poslan je kao milost svim svjetovima, milost jer je prenio objavu Kur'an.

Muhammed, a.s., je Kur'anom govorio, Kur'anskim životom živio i pravdu djelio.

Život, riječi i djela Božijeg poslanika bila su i ostala trajna upozorenja i opomena ljudima i narodima kroz povijest.

Muhammed, a.s., je došao na ovaj svijet kao dar svim ljudima i kao nada u spas čovječanstva. Od svog rođenja kao siroče, preko poslanstva u četrdesetoj godini, zatim dvadesetrogodišnje ispunjenje poslaničkog poziva bili su uzor i primjer svima nama. Cijeli svoj život iskazivao je čvrstinu i nepokolebljivost pored svih napada i uvrjeda. Odanost Allahu dž.š., blagost prema ljudima, stanje da oprosti, hrabrost u svom poslu, pažljivo ponašanje Muhammeda, a.s., najbolji su primjer kako se dolazi do uspjeha, do sreće.

Bio je čovjek koji je živio život sa svim njegovim radostima i žalostima, nadama i tugama, pobjedama i porazima, pohvalama i pogrdama. Sve ovo je podnosio sa vjerom u Allaha, dž.š., i nadom da dolaze bolji dani za islam i muslimane.

Bio je običan čovjek koji krišom plače na kaburima svojih saboraca i voljenih prijatelja. Poštivao je dogovor i riječ, čuvao je rodbinske veze. Ljude je poštedio u tri stvari: nije nikoga kudio, nije nikoga sramotio i nije nikoga vrijeđao.

Kada znamo da je ovaj život prolazan, da je prolazno naše zdravlje i bolest, naša mladost i starost, ne preostaje nam ništa drugo nego da svoj život uskladimo sa životom našeg miljenika Muhammeda, a.s., kako bismo zaslužili njegovo zauzimanje na Sudnjem danu.

 

Rebiu-l-evvel u znaku mevluda

 

Mevlud je tradicionalni spjev u čast Poslanika, a.s., kojim se slavi njegovo rođenje, objava čiste vjere islama, kao i njegov širenje.

Svake godine u povodu 12. rebiu-l-evvela muslimani kako u BiH tako i širom svijeta organizuju prigodne  programe i manifestacije.

U početku je obilježavanje mevluda bilo najčešće u vidu godišnjeg okupljanja što je doprinijelo tome da ova manifestacija zadobije obilježje ibadeta.

Istraživanja pokazuju da je  početkom 4. stoljeća po Hidžri bila praksa samo u nekim gradovima, da bi kasnije dolaskom Fatimija na vlast prerasla u zvaničnu svečanost.

Iako obilježavanje rođenja Božijeg poslanika ne spada u blagdane koji su naznačeni sunnetom, muslimani žele tokom cijele godine, a posebnom za ovaj dan da se sjećaju Posalnika Muhammeda, a.s., kao određen vid zahvalnosti Allahu, dž. š., što im je podario Poslanika.

Sjećajući se Poslanika, njegova života i djela, mi se obavezujemo da ćemo slijediti Uputu koju nam je on dostavio od strane Allaha, dž.š. Pored spominjanja imena Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., u dnevnim namazima, u salavatima, mi, bosanski muslimani spominjemo i sjećamo se Poslanika brojnim i različitim manifestacijama kao što su: Nova hidžretska godina, 12. rebiu-l-evvel-mevlud, proslava Mi'radža-27. noć redžepa, pobjeda na Bedru-17.noć ramazana, Lejletu-l-kadr – 27. noć ramazana, useljenje u novu muslimansku kuću itd.

Pored bajrama, džuma, mevlud ima značajnu ulogu i kao medij preko kojeg se neposredno kontaktira sa vjerničkom populacijom.

Džematlije u svojim kućama priređuju mevlude, a u većim džamijama priređuju se mevludi za sve muslimane tog mjesta.

Kroz historiju vakifi su u svojim vakufnamama određivali da se u njihovim džamijama pored ostalog održavaju i mevludi, te su u tu svrhu određivali posebna novčana sredstva. Gazi Husrev-beg je u svojoj vakufnami za svoju džamiju odredio da se svake godine u mjesecu rebiu-l-evvelu uči i održava mevlud, za što je odredio tri stotine dirhema.

Kao što vidimo mevludska obilježavanja oslanjaju se na vjerodostojnu islamsku tradiciju i ne odstupaju od linije islamskog poimanja života. Mevlud zbližava ljude, učvršćuje vjernički saff, ispunjava naše živote, te je duboko u dušama naših bosansko-hercegovačkih muslimana.

 

Rebiu-l-evvel u znaku nekih događaja

 

U mjesecu rebiul-evvelu desili su se neki događai koji su vezani za život Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.

osmog rebiul-evvela tj. četrnaeste godine poslanstva Muhammed a.s. stigao je u mjesto Kuba, tu je proveo četiri dana: ponedjeljak, utorak, srijedu i četvrtak. Tu je sagradio prvi mesdžid i u njemu klanjao. Nakon džume namaza uputio se prema gradu  Medini koji se tada zvao Jesrib.

U mjesecu  rebiu-l –evvelu druge godine po Hidžri desio se pohod na Bevat.

Iste godine u ovom mjesecu desio se pohod na Safvan.

Pohod na jevrejsko pleme Beni-Nadir desio se u ovom mjesecu 4.god. po Hidžri. Povodom tog događaja Uzvišeni Allah, dž.š., objavio je suru El-Hašr u cijelosti.

Islamski historičari navode broj od sedamdeset delegacija koje su došle kod Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., da prime islam. Neke od tih delegacije dolazile su upravo u ovom mjesecu a to su: delegacija plemana „Uzre“ koja primila islam i ostala u Medini nekoliko dana, te delegacija „Belijja“.

Božiji Poslanik Muhammed, a.s., preselio je na ahiret 12.rebiul-evvela u ponedjeljak, 11.god. po Hidžri.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close