KošarkaSport

Rođena Razija Mujanović 15.04.1967.

2017. – Bivša proslavljena bh. košarkašica Razija Mujanović primljena je u FIBA Kuću slavnih.

Razija Mujanović rođena je u Ratkovićima 15. aprila 1967. Bivša je jugoslovenska i bosanskohercegovačka košarkašica koja je četiri puta proglašena najboljom košarkašicom Starog kontinenta.

Klupska karijera
Razija je košarkašku karijeru započela u Jedinstvu iz Tuzle s kojom je postala i Europski klupski prvak 1989. godine. Nakon Tuzle, jedna od najboljih jugoslovenskih košarkašica se selila i igrala u raznim klubovima u Americi, Brazilu, Italiji, Španjolskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. U Americi je 1998. godine nastupila u ženskoj profesionalnoj ligi (WNBA) za ekipu Detroit Šok-a (Detroit Shock).
Statistika za 1998. godinu je Raziji u profesionalnoj ligi bila: 30 utakmica 0,26 blokova (12. mjesto u ligi), 154 skokova (20. mjesto u ligi), 0.520 postotak šuta (7. mjesto u ligi) i u igri je provela ukupno 695 minuta (4. u svom timu). Raziji je cjelokupna karijera trajala 26 godina.

Reprezentativna karijera
Za reprezentaciju Jugoslavije prvi veliki nastup je bio na ljetnjim olimpijskim igrama održanim u Seulu 1988. godine kada je sa reprezentacijom osvojila srebrnu medalju. Zapažen uspjeh sa reprezentacijom Razija Mujanović je imala i na Svjetskom prvenstvu 1990. godine kada je takođe osvojila srebrnu medalju. Zadnju utakmicu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrala u septembru 2007. Iste godine je proglašena za Sportsku ličnost Bosne i Hercegovine.

Legenda europske košarke četiri je puta proglašena najboljom košarkašicom na kontinentu, isto toliko puta je osvojila klupskih naslova prvaka Europe. Sa reprezentacijom bivše države bila je “srebrna” na Olimpijadi u Seulu i jednako sjajna na EP. S reprezentacijom BiH, u ratu, osvojila je zlato na Mediteranskim igrama.

Škola košarke “Presing”

Škola košarke “Pressing” zajedničko je djelo Razije Mujanović i Time Džebo, još jednog velikog imena ex-yu košarke. Spomenute bivše košarkašice već nekoliko godina žive u Sarajevu, gdje su i odlučile pokrenuti školu košarke.

 Historija.ba
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close