NogometSport

Robi maksimalno vjeruje Šehiću

Nije vam jasno zašto Begović ne brani? Pogledajte ovu statistiku

Robi maksimalno vjeruje Šehiću

Dugo vremena Asmir Begović je bio ‘jedinica’ u reprezentaciji BiH. Kako brani u najjačoj ligi na svijetu, činilo se da je na toj golmanskoj poziciji neprikosnoven, ali dolaskom Roberta Prosinečkog se nakon sedam godina našao na – klupi.

Najprije je Prosinečki za jednu reprezentativnu akciju odlučio svjesno da ne pozove Begovića, jer, kako je rekao, ne voli igrače koji biraju utakmice. Podiglo je to veliku prašinu u javnosti, jedni su podržavali selektora i njegov autoritet, dok su drugi smatrali da Begović zbog svega što je uradio za naš nacionalni tim takvo nešto nije zaslužio.

Stara je izreka “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, a svanulo je na kraju Ibrahimu Šehiću koji je u međuvremenu stekao veliko povjerenje selektora BiH i branio u svih 11 utakmica pod vodstvom Prosiničkog. A da će vjerovatno ostati tako i u budućnosti može se pretpostaviti i po Šehićevom učinku u dosadašnjim utakmicama.

Naš nacionalni tim je pod vodstvom Prosinečkog u 11 odigranih utakmica ove godine primio svega tri pogotka, od čega su samo dva bila u Šehićevoj mreži. Tačnije, u mečevima protiv Južne Koreje (1:3) i Sjeverne Irske (1:2), dok je preostali jedan primio Pirić koji je zamijenio Šehića na poluvremenu utakmice protiv Meksika.

Što je Šehić tako siguran u velikoj mjeri je zaslužan i sustav igre novog selektora koji na prvom mjestu ima zadatak sačuvati vlastiti gol. U svim su utakmicama Zmajevi dominirali u zraku, imali više dobijenih duela, a najviše protivničkih pokušaja je završavalo u bloku.

Odluku Prosinečkog je u međuvremenu Begović stoički prihvatio. Poručio je da nije ljut što je Šehić prvi golman, te da je potpuno miran i motivisan da se radom i zalaganjem ponovo izbori za jedinicu.

Sportsport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close