RMU BREZA: Pušten u rad novi širokočelni kompleks vrijedan 19,5 miliona KM

U jami Kamenice Rudnika mrkog uglja (RMU) „Breza“ danas je pušten u rad novi, moderni mehanizovani širokočelni kompleks SHP TAGOR koji je izrađen u skladu sa posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu i predstavlja značajan doprinos povećanju sigurnosti rada rudara.

Novi kompleks SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300, u rad su pustili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) Elvedin Grabovica i direktor RMU “Breza” Suad Ćosić.

Vrijednost investicije Elektroprivrede BiH – nabavka novog širokočeonog kompleksa je 19,5 miliona KM, a realizirana je u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

Danas je također pušten u rad mehanizovani širokočeoni kompleks SHP THYSSEN instaliran u jami Sretno koji su reparirale renomirane domaće i strane kompanije, a uloženo je oko dva miliona KM vlastitih sredstava.

U RMU „Breza“ u okviru procesa dokapitalizacije bit će investirano 32.460.000 KM. Planirana ulaganja realizovana su u iznosu višem od 28 miliona KM.

ULAGANJEM U MEHANIZACIJU DO SIGURNIJEG RADA RUDARA

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prilikom današnjeg puštanja u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa u jami Kamenice Rudnika mrkog uglja (RMU) „Breza“ izrazio je želju da se ovakve investicije nastave u budućnosti kako bi se rad u rudnicima još više humanizirao.

– Nova oprema će uz lakši rad i bolju sigurnost omogućiti rudarima da povećaju proizvodnju, više zarade i ja im samo želim da svoj radni vijek provedu bez povreda – izjavio je Nikšić  po izlasku iz jame Kamenice.

Prisjetio se maja prošle godine kada je potpisan ugovor o nabavci tog mehaniziranog širokočeonog kompleksa za podzemnu eksploataciju i zadovoljstva i nade rudara zbog te investicije. Nikšić je ispričao da je tom prilikom na dubini od oko 400 metara ispod zemlje osjetio više optimizma i sreće kod rudara, nego kasnije tog dana na sastanaku  na kome su većinom bili državnim službenici.

Novi širokočelni kompleks SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300 u rad su pustili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) Elvedin Grabovica i direktor RMU “Breza” Suad Ćosić.

Vrijednost investicije Elektroprivrede BiH – nabavka novog širokočeonog kompleksa je 19,5 miliona KM, a realizirana je u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.

Grabovica je kazao da se radi o najsavremenijoj opremi renomiranog poljskog proizvođača rudarske opreme Kopex. Dosad je, po njegovim riječima, u RMU „Breza“ u okviru procesa dokapitalizacije od planiranih 32.460.000 KM investirano 28 miliona KM što je dio ukupnih ulaganja u ostale rudnike gdje je uloženo više od 150 miliona KM u ovakvu opremu koja će doprinijeti boljoj produktivnosti i efikasnosti poslovanja i što je najvažnije sigurnosti na radu i smanjivanju broja povreda, te učiniti rad rudara humanijim.

– Nadam se da se nesreće kakva je bila nedavno u jami Raspotočje neće ponavljati i da će nova oprema tome doprinjeti – kazao je Grabovica.

Dodao je da su započeti razgovori o drugoj fazi ulaganja u rudnike u narednom periodu, a nakon što se realizuju 204 miliona KM, koliko je planirano.

Direktor RMU “Breza” Suad Ćosić je kazao da je na ovaj način 1.300 rudara dobilo novi izazov i šansu da nove tone pošalju ka Elektroprivredi BiH, te da se u narednom periodu stvare predpostvake da se nabavi još jedno ovakvo široko čelo.

– Nova savremena oprema sačuvat će naše rudare od povreda i omogućiti veću proizvodnju – kazao je Ćosić dodajući da se na taj način stvaraju i predpostavke da budu lideri u regionu kada je riječ o podzemnoj eksploataciji uglja.

Danas je također pušten u rad mehanizovani širokočeoni kompleks SHP THYSSEN instaliran u jami Sretno koji su reparirale renomirane domaće i strane kompanije, a uloženo je oko dva miliona KM vlastitih sredstava.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić je po islasku iz jame Sretno izjavio novinarima da je ovo veliki uspjeh Rudnika “Breza” jer je nakon dugo godina ponovo otvirena ova jama. Po njegovim riječima, oprema je remontovana i prebačena iz drugog okna i omogućena mehanizovana otkopna metoda širokog čela čime su stvoreni uslovi za sigurniji rad rudara.

Nakon obilaska rudarske čete za spašavanje Nikšić, Grabovica i Ćosić su položili cvijeće na spomen-obilježju u Rudniku “Breza” gdje su odali počast poginulim rudarima Rudnika “Breza”, kao i rudarima koji su nastradali u nesreći u jami Raspotočje u rudniku Zenica.

Predstavnici sindikata rudara izrazili su zahvalnost svima koji su doprinijeli da se ovaj projekt realizuje.

– Naša najsvježija rana iz Zenice, iz jame Raspotočje još jako boli, ali mi moramo ići dalje. Tu ranu i bol ne smijemo ostaviti samo porodicama nastradalih rudara, već je moramo nositi svi zajedno, svi u rudnicima u FBiH – kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close