Richard Pound: “Sport će uskoro zapasti u krizu”

Kažu da je bivši direktor Svjetske antidoping agencije Richard Pound najveći kritičar među sportskim funkcionerima. U intervjuu za sportschau.de, član IOK-a kaže da vrhunskim sportovima prijeti cunami.

Na konstataciju novinara da su za vrijeme „Confed Cupa“ u Brazilu održani masovni protesti protiv skupih stadiona i velikih izdataka za Svjetsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre, Pound kaže da Brazil danas nije onaj Brazil kao prije 35 godina.

„Brazilci se žele predstaviti kao važna nacija zbog čega su odlučili da u razmaku od dvije godine budu domaćini dva najveća sportska događaja na svijetu. To je veoma ambiciozan projekat“, kaže Pound (naslovna fotografija).

Katar: Mala zemlja velikih ambicija Katar: Mala zemlja velikih ambicija

Da li je to projekat u kojem FIFA i IOC (Međunarodni olimpijski komitet) određuju pravila? „Kada se prijavite za organizaciju Olimpijskih igara, onda je stvar jasna. Program obuhvata 28 sportskih disciplina čija se natjecanja održavaju 17 dana. Za to vam nisu potrebni stadioni koji primaju 200.000 gledalaca. Ovijek govorimo ´ne pravite nikakve gluposti´ jer se radi o Olimpijadi. Tek za nekoliko godina će mo vidjeti da li je Rio uradio dobro ili nije. Naprimjer, tek sada su počeli sa pripremama za natjecanja u golfu. Nemaju pojma šta je potrebno sportistima u mnogim disciplinama“, kaže Pound.

Sport i korupcija

Kod dodjela velikih sportskih manifestacija očito u prvom planu ne stoje sportski interesi. Jedan od primjera je Svjetsko nogometno prvenstvo koje se 2022. godine održava u Kataru. Pound kaže da ne poznaje FIFA-inu politiku. „Znam da se Katar kandidovao za sve moguće. Oni imaju para kao i nafte. Ipak, teško mogu zamisliti da se nogomet može igrati na plus 50 stepeni“.

Odluka da Katar dobije organizaciju se nalazi na meti kritika jer se navodi da je bilo korupcije. Sportski savezi, kao što je FIFA, važe za korumpirane ustanove.

 Fifa-Mafia - prljavi poslovi sa nogometom. Knjiga Thomasa Kistnera
“Fifa-Mafia” – prljavi poslovi sa nogometom. Knjiga Thomasa Kistnera

Pound: „U sportu se generalno postavlja pitanje ´dobrog upravljanja´ U IOC (Međunarodni olimpijski komitet) smo nakon krize povodom dodjele Olimpijskih igara Salt Lake Cityju prije 14 godina napravili veliki iskorak u traženju odgovora na to pitanje. Da smo se ponašali kao FIFA-, danas ne bi imali IOC. Tada smo bili pod nevjerovatnim pritiskom. Međutim, bili smo svjesni da se nalazimo pred problemom i da je bolje s njim zabavimo što prije nego se zabave vlade”.

Prazna obećanja

FIFA je nedavno donijela odluku o provedbi reformi. Da li je to dovoljno?

Pound: „ Ne znam. FIFA je govorila o tome šta treba uraditi, ali do sada nije ništa uradila. FIFA po svemu sudeći misli da je moćnija od većine vlada. Možda je to i tačno. Mislim da će sport uskoro zapasti u jednu vrstu krize. Mislim da će sve biti gotovo kada sponzori dignu ruke. Pogledajte biciklizam. Sponzori već napuštaju ovu vrstu sporta. I vlade će kad-tad reći ´nećemo vam više graditi objekte ili više nećete koristiti objekte sve dok ne budemo zadovoljni kako se odnosite prema korupciji´. Sportski dužnosnici i dalje djeluju kao da nema nikakvih problema. Međutim, veliki koncerni će se kad-tad zapitati: zašto to radimo? Zašto rizikujemo našu reputaciju? Nakon toga će sponzorisati umjetnost ili nešto drugo. Ako se to dogodi, onda će za sport nastupiti cunami”.

Kako se može zaštititi sport?

Doping je također jedna vrsta korupcije. “Nogomet, laka atletika, plivanje – svi imaju taj problem. Ljudi misle da će zaštititi sport ako sakriju šta se dešava umjesto da jasno kažu: ´to je pogrešno. Uhvatićemo te ako to radiš, a kada te uhvatimo, bićeš diskvalifikovan´. Kao sportista i trener onda znaš da nastupaš u sportu u kojem nema dopinga. To je mnogo bolje. Sportisti i treneri ne trebaju postajati lažovi. Tako se štiti sport”, kaže Pound.

Autor: Sportschau.de / Mehmed Smajić

Odgovorna urednica: Belma Fazlagiuć-Šestić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close