Kultura

Richard Dawkins: Zašto bi neznalica poput mene odlučivala o političkoj i ekonomskoj budućnosti cijele zemlje?

Oxfordski profesor, evolucijski biolog i poznati – i zbog otvorenog ateizma i antireligioznosti kontroverzni – intelektualac Richard Dawkins, prije nego će biti održan referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije govorio je da su takve odluke jednostavno prevažne da bi se prepustile „volji naroda“

„Prvo sam želio da izađemo iz EU, iz inata Davidu Cameronu. Onda se u sve umiješao i Boris Johnson čiju frizuru jednostavno ne podnosim pa ću ipak glasovati za ostanak u EU!“, napisao je Dawkins u svojoj kolumni prije 15-ak dana, želeći pokazati kakvim se motivima vode ljudi pri donošenju ovakvih odluka.

„Moj je odgovor na to – kako bih ja trebao znati? Nemam diplomu iz ekonomije. Ili povijesti. Kako se samo usuđujete tako važno odluku prepuštati meni. (…) Ja, baš kao i većina ljudi, nemamo ni vremena, ali ni iskustva baviti se toliko kompleksnim ekonomskim i društvenim pitanjima kako Velike Britanije, tako i Europske unije. Zbog toga biramo članove parlamenta koji za vrlo velike plaće te stvari rade za nas i umjesto nas. Referendum o izlasku iz Europske unije, baš kao i onaj o neovisnosti Škotske nikada nisu smjeli biti ni održani.

– Jesam li elitist? Pa naravno da jesam, a iz te elite isključujem i sebe. Kada idete na operaciju, želite da kirurg savršeno poznaje anatomiju, isto kao što želite da vaš pilot ima tisuće sati iskustva u upravljanju zrakoplovima. Ako želite da vaš profesor bude načitan i da poznaje ono čemu vas podučava, pa zašto onda želite da neznalica poput mene odlučuje o političkoj i ekonomskoj budućnosti cijele zemlje?!

– Ja sam istinski demokrat. Ali, mi živimo u predstavničkoj demokraciji, a ne plebiscitarnoj. Održavanje referenduma kada su u pitanju ovako važne odluke je monstruozno neodgovorno“, napisao je između ostaloga Dawkins.

Izvor: www.24sata.hr/www.prospectmagazine.co.uk

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close