“Režim” – Ovo je definitivno nešto najbolje od “Confera”

Ovih dana zablistalo je Gradsko kino. Pored toga što je obnovljeno i što od ponedjeljka visočki mališani uživaju u crtićima Preventovog Festivala animiranog filma, u “novom ruhu” je odigrana i prva pozorišna predstava. Šta predstava, poslastica.

(Ismar Imamović – vipromo.ba)

rezim3

Udruženje mladih ljubitelja umjetnosti “Confero” otvorilo je pozorišnu sezonu sa premijernom izvedbom predstave “Režim” koja je nastala po motivima teksta Terensa Meknelija “Sljedeći”. Kao što je i najavljeno “Režim” je prerađen u njihovom maniru, pa je naočigled jedan obični susret na regrutaciji, izazvao mnogo komičnih situacija. Od sjajnog Rasima Pavice smo navikli da dobro odigra rolu, ali pored njega ovoga puta na sceni je briljirao lik Damira Tulića kojeg je tumačio Adnan Mević. Bend “Uncle Sen” je dodatno osvježio ionako do kraja dinamičnu predstavu koja nikog u sali nije ostavila ravnodušnim.

rezim2

Sutra je prva repriza, ali u kamernom ambijentu,te će se igrati u prostoru Galerije Likum ‘76. Iako je riječ o istom tekstu, režiserska postavka nije ista, niti su ideje u premijernom i repriznom igranju izražene na isti način. Kao pojava u repriznom igranju u kamernom ambijentu pojavljuje se i Hasija Omerbegović.

Ovo je definitivno nešto najbolje od “Confera” koji djeluje već skoro devet godina, od srednjoškolskih pa sve do studentskih dana. Na kraju predstave svi su mogli ocijeniti trud Rasima i Adnana kao i ostale ekipe koja je zajedničkim snagama napravila jednu jako zanimljivu predstavu. Pored mnogobrojnih ljubitelja pozorišne umjetnosti, premijeru su gledali i direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković, te zvanični kritičar sa portala kritika.ba, a iskreno se nadamo da će “Režim” u narednom periodu igrati i u Kamernom teatru 55. Ova ekipa je to zaslužila.

rezim1

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close