-TopSLIDEBiHPolitika

Revizorski izvještaj: U 23 institucije pojedinci iskoristili haos kako bi došli do lake zarade, ovih dana imamo epilog u vidu hapšenja odgovornih…

REVIZORSKI IZVJEŠTAJ U PANDEMIJSKOJ GODINI: Pojedinci iskoristili haos kako bi došli do lake zarade, ovih dana imamo epilog u vidu hapšenja odgovornih…

Ured za reviziju BiH je nakon detaljne analize skrenuo pažnju za čak 22 institucije, dok je jedna institucija dobila mišljenje s rezervom zbog nepravilne primjene propisa iz oblasti javnih nabavki.

Nedovoljno i nesveobuhvatno istraživanje tržišta, loša procjena vrijednosti nabavke, paušalni i neracionalni, nesrazmjerni kvalifikacioni uslovi, neprecizne i tendenciozne tehničke specifikacije, problemi neprirodno niske cijene, (ne)podjele na lotove, problemi u provođenju e-aukcije, realizacija ugovora i (ne)isporuke u skladu sa uslovima, glavne su primjedbe revizora uočene u procesu javnih nabavki tokom pandemijske godine u institucijama Bosne i Hercegovine objavljeno je u Godišnjem izvještaju revizije s nalazima i preporukama.

POTENCIJALNO PREFERIRANJE

“Potencijalno preferiranje, uočeno kroz pojedinačne revizijske angažmane, je izraženo kod nabavke automobila, informatičke opreme, elektronske opreme, tehničkih sredstava i sistema, te nabavke softvera kao i usluga održavanja opreme i sistema. Preferiranje se uglavnom svodi na zahtijevanje karakteristika u okviru tehničke specifikacije ili njenog dijela koje ispunjavaju ili zadovoljavaju samo određene robne marke i proizvodi i zbog kojih se drugi proizvođači ne mogu uopće pojaviti u javnoj nabavci ili biti konkurentni u postupku”, mišljenje je revizora.

Također je uočeno, u značajnom broju slučajeva, predimenzioniranje kvalifikacionih uslova, odnosno nesrazmjernost u zahtijevanim referencama u odnosu na predmet nabavke koje u većini slučajeva ukazuju na mogućnost favorizovanja, odnosno preferiranja određenih ponuđača što je suprotno osnovnim načelima zakona.

Prilikom pojedinačnih revizija primijećena je nerijetka pojava samo jednog ponuđača u postupku čime se dovodi u pitanje transparentnost postupka i primjena načela jednakog tretmana i nediskriminacije i, na kraju, izbor ponuđača po gotovo maksimalno procijenjenoj vrijednosti, bez postojanja konkurencije, što nadalje dovodi u pitanje racionalno trošenje javnih sredstava.

Ured za reviziju BiH je nakon detaljne analize skrenuo pažnju za čak 22 institucije, dok je jedna institucija dobila mišljenje s rezervom zbog nepravilne primjene propisa iz oblasti javnih nabavki.

Navedene pojave kako su revizori konstatovali su svakako najvećim dijelom uzrokovane nepravilnim ili nedomaćinskim postupanjem ugovornih organa, a jednim dijelom i postojećim zakonskim i podzakonskim rješenjima u segmentu javnih nabavki.

Sve ovo dokazuje da je i dalje najveći prostor za manipulacije i korupciju u BiH oblast javnih nabavki.

OTVORENA TRI SLUČAJA

Srđan Traljić iz Transparency International za “Slobodnu Bosnu” kaže kako bi svi negativni revizorski izvještaji trebali bi po automatizmu završavati u tužilaštvima ali rijetko kad vidimo da se otvaraju bilo kakve istrage po tom pitanju. Zbog toga je TI BIH u proteklom periodu analiziralo pojedine izvještaje, tražio dodatne argumente i podnosio krivične prijave za konkretna krivična djela.

“Na osnovu revizorskih izvještaja i naših saznanja otvorili smo tri velika slučaja gdje smo podnijeli i krivične prijave. Prva se odnosi na upravu Cesta Federacije BIH koja je bez ikakvog postupka javne nabavke podijelila 27 miliona KM i ovaj scenario se ponavlja godinama. Drugi slučaj je RITE Gacko, tu smo takođe podnijeli krivičnu prijavu na osnovu naše analize a na taj problem je revizor ukazivao prije pet godina ali se iste radnje ponavljaju svake godine. Dakle, tender uporno pada zbog žalbe, a nakon toga se ugovori daju pregovaračkim postupkom i do sada je tako istom ponuđaču plaćeno oko 29 miliona. Zamislite šta bi bilo kada bi svi tako radili? Treći slučaj odnosi se na Rudnik Kreka Tuzla koji je preko milion maraka podijelio na apsurdan način, cjepanjem ove nabavke desetine na direktnih sporazuma do 6.000 KM, pojasnio je Srđan Traljić iz Transparency International.

Tvrdnje Transparency International je potvrdio i revizor pa su i taj izvještaj proslijedili tužilaštvu i u sva tri slučaja čekaju reakciju pravosudnih institucija.

Kada su u pitanju nabavke u vrijeme pandemije tu su također podnijeli jednu krivičnu prijavu, a ovih dana imamo epilog u vidu hapšenja odgovornih.

Naime, nezakonite nabavke medicinske opreme zbog kojih su uhapšeni direktor Instituta za javno zdravstvo RS i vlasnici preduzeća „Procontrol2 i „Travel4Fun“, TIBIH  je prijavio tužilaštvu još prošle godine. Uz krivičnu prijavu TI BIH je tužilaštvu proslijedio i tenderske dokumentacije i druge dokaze koje je dobio u tri odvojena pregovaračka postupka vrijedna preko 4,3 miliona maraka gdje su ugovori dodijeljeni ovim firmama, iako ni jedna ni druga nisu imale dozvolu za promet medicinskom opremom.

“Vidjećemo kakav će biti epilog ovog slučaja, ono što nas brine su pojedine izjave zvaničnika gdje se vrši pritisak na pravosuđe i gdje se pokušavaju opravdati osumnjičeni. Uglavnom očekujemo da se otvore i drugi slučajevi jer su zaista bile brojne zloupotrebe u vrijeme pandemije gdje su pojedinci očigledno pokušali iskoristiti haos i doći do lake zarade”, zaključuje Traljić.

E. Ko.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close